Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A munkaügyi tárcánál a miniszterelnök

Létrehozva: 2005. január 20.
Módosítás: 2005. január 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Gyurcsány Ferenc a munkavállalók védelmét és jogbiztonságának javítását, valamint az erre irányuló programok kidolgozását kérte a munkaügyi minisztertől. A tárca hamarosan létrehozza a munkavállalói jogok biztosa intézményét, és ugyancsak idén várható a reálbérek 3,5-4 százalékos emelése is.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban tárgyalt. A megbeszélés után elmondta: a kormány legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy egyre több és jobban fizető munkahely jöjjön létre, és ehhez meg kell teremteni a megfelelő eszközöket. Ilyen például az adórendszer átalakítása, ami élénkítően hat a gazdaságra, új programok létrehozása a kis- és a középvállalkozóknak, valamint a felnőttképzések és a különböző átképzések.
Ezeknek köszönhetően 100 átképzett munkakereső közül 44-en már az első 3 hónapban találnak új munkahelyet a piacon, de a cél az, hogy ez az arány 60-70 fő legyen. A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy javítani kell a munkavállalók jogbiztonságát, védelmét, ezért egy ilyen program kidolgozását kérte a szaktárca vezetőitől.
A közeljövőben létrehozzák a munkavállalói jogok biztosa intézményét, és ennek kialakításával együtt széles körű kampányt indítanak a munkavállalói jogok ismertetése érdekében - jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Fontosnak tartotta, hogy már a pályázati támogatások elnyerésénél is számításba veszik azt is, hogy az adott munkaadó mennyire tartja be a munkaügyi jogszabályokat.
Szociális felelősség
A kormányfő szólt a munkaadók szociális felelősségéről is. Mint mondta, változásokat vár el a foglalkoztatási szolgálatnál, hogy az aktív munkaerő-piaci programok hatékonyabb működése érdekében az intézmények a jövőben ne hivatalként üzemeljenek. Gyurcsány Ferenc megjegyezte: a szociális párbeszéd jól működik, ennek egyik eredménye, hogy az idén mintegy 3,5-4 százalékkal nőnek a reálkeresetek, és ezzel összefüggésben 3-4 százalékkal javulnak a nyugdíjak is.
Az utóbbi években - 2002-től - egy jelentős reálbérjavulást lehet elkönyvelni Magyarországon, hiszen vásárlóértékben mintegy 20 százalékkal emelkedtek a bérek. Ugyanakkor a miniszterelnök úgy vélte, a keresetek javulása még nem minden, mert érzékelhető egyes helyeken a dolgozók nagyobb kiszolgáltatottsága, az az érzés, hogy méltóságukban sértik meg őket. Ezért intézkedésekre kérte fel a szaktárcát.
Hosszabb távú bérfelzárkóztatási program
A munkaügyi miniszter is jónak értékelte a szociális párbeszédet. Az idei évre szóló országos bérmegállapodás jó alapot ad arra, hogy a következő évekre egy hosszabb távú, a gazdasági teljesítmény javulásával összhangban álló bérfelzárkóztatási programot dolgozzanak ki a szociális partnerekkel közösen, ezzel felváltva az éves béralkuk rendszerét.
A dolgozók kiszolgáltatottságának mérséklésén, a rendezettebb, kulturáltabb munkaviszonyokon túl fontos a munkaadók szociális felelősségének, szerepvállalásának tisztázása is. Erről még egyezséget kellene kötni a munkáltatókkal - tette hozzá Csizmár Gábor .
Ugrás vissza Ugrás vissza...