Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Tizenegymilliárd a közhasznú munkákra

Létrehozva: 2005. január 27.
Módosítás: 2005. január 27.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A munkaügyi tárca idén 11 milliárd forintot különített el közhasznú munkára, amit az önkormányzatok használhatnak fel. Rendkívüli időjárásra való tekintettel, a hóeltakarítási munkákra igényelt támogatásokat gyorsított eljárásban bírálják el és folyósítják a munkaügyi kirendeltségek.
A megyei munkaügyi központok idei decentralizált keretében mindenütt jelentős hangsúlyt kap a közhasznú munkák támogatása. Egyre inkább érvényesül az az elv, hogy a helyi közösségek szempontjából hasznos, értékteremtő, illetve egy-egy konkrét célt valósítsanak meg a rendelkezésre álló forrásból.
Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügy miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a minisztérium minden évben külön pénzügyi keretet biztosít az önkormányzatoknak és egyéb szervezeteknek, amit közhasznú munkára fordíthatnak.
Az ilyen típusú foglalkoztatás az egyik leggyakrabban alkalmazott támogatási forma a megyék eszköztárában. Az elmúlt év első 10 hónapjában több mint 58 ezer főnek tudtak így munkát biztosítani. Ebben az évben mintegy 11 milliárd forintot különítettek el erre a célra, a tavalyi 9,7 milliárddal szemben. Ebből várhatóan 70 ezer munkanélküli és hajléktalan hosszabb-rövidebb idejű legális foglalkoztatására nyílik lehetőség.
Felgyorsul az eljárás a rendkívüli hóhelyzet miatt
A szakminiszter kiemelte, hogy a közhasznú munka támogatására beadott igényeket azonnal elbírálják az illetékes munkaügyi kirendeltségek abban az esetben, ha az időjárás, hó okozta károk reparálási munkálataira kérnek segítséget. Az önkormányzatok ebben az esetben ugyancsak gyorsított eljárásban állítják ki az alkalmi munkavállalói könyveket, a fekete foglalkoztatás elkerülése érdekében. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat eddig 860 önkormányzattal vette fel a kapcsolatot, és ezek közül már százan jelezték ilyen irányú igényüket.
A közhasznú munkát szervező munkaadó részére a foglalkoztatásból eredő költség legfeljebb 70 százalékát térítik meg abban az esetben, ha: a lakosságot vagy települést közvetlenül érintő közfeladatot lát el; a munkaügyi központ által kiközvetített regisztrált munkanélkülit foglalkoztat legális munkaviszony keretében; a közhasznú munkával dolgozói létszámát bővíti, valamint a nyújtott szolgáltatásért nem kap díjazást más szervtől.
Egy évre adható a támogatás
Ha a munkaadó 45 év feletti munkanélküli foglalkoztatását vállalja, akkor a támogatás mértéke a költségek legfeljebb 90 százalékáig terjedhet. Ezenfelül a munkaügyi tanács meghatározhatja azokat a feltételeket és településeket, ahol a közvetlen költség 90 százaléka is megtéríthető.
A támogatás általában egy évre folyósítható, kivéve 45 év feletti munkanélküli esetében, amikor legfeljebb másfél évre, illetve 50 év feletti állástalanoknál legfeljebb két évre. További feltétel, hogy a munkáltató az érintett vagy hasonló munkakörben - a folyósítást megelőző három hónapban -, működési körben felmerült okból rendes felmondással nem szüntethet meg munkaviszonyt, valamint az is vállalja, hogy a támogatott időszak alatt erre nem is kerül sor - hangsúlyozta a tárca vezetője.
Ugrás vissza Ugrás vissza...