Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkaerő-piaci programok a hátrányos helyzetűeknek

Létrehozva: 2005. március 2.
Módosítás: 2005. március 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Több mint 16 ezer inaktív munkanélkülit vonnak be a különféle munkába helyezési, képzési, tanácsadási, valamint felkészítési programokba a Humánerőforrás-fejlesztési operatív program most jóváhagyott nyertes pályázatai alapján. Az erre szánt keret mintegy 7,4 milliárd forint.
Tátrai Ferenc , az Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató ( ESZA ) Kht. ügyvezető igazgatója a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a humánerőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP ) nyertes pályázatai alapján több mint 16 ezer inaktív munkanélkülit vonnak be a különféle munkába helyezési, képzési, tanácsadási és felkészítési programokba, mintegy 7,4 milliárd forint felhasználásával. A 75 százalékban európai uniós forrásból támogatott programok a hátrányos helyzetű csoportok, illetve a nők munkaerő-piaci lehetőségeit kívánják javítani.
A 7,4 milliárd forinton kívül az ESZA pályáztatásában már jóváhagytak további több mint 700 millió forint támogatást a vállalatok munkavállalóinak képzéséhez, illetve mintegy 300 milliót a közművelődési intézmények felnőttképzésben történő részvételéhez.
Eddig 8,5 milliárdot használtak fel a pályázatokra
A kht. a HEFOP három évre szóló 191 milliárd forintos keretéből 35,5 milliárd forintos pályázati, illetve 3,5 milliárdos központi összegére hirdethet pályázatokat. A már felhasznált 8,5 milliárd forinton túl ez további kiírásokra ad lehetőséget - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.
A most jóváhagyott pályamunkák révén a hátrányos helyzetű csoportok esélyeinek javítását vállaló 50 pályázó például 4,4 milliárd forintos támogatást vehet igénybe 1500 állástalan munkaerő-piaci képzéséhez, felkészítéséhez. A jelentkezők között vannak civil szervezetek, önkormányzatok, valamint különféle intézmények.
Tátrai Ferenc kiemelte, hogy további 31 pályázó a komplex készségfejlesztéshez, tanácsadáshoz, munkába helyezéshez nyert el 1,66 milliárd forintos támogatást. Ebből a pénzből 3700 hátrányos helyzetű munkanélküli, illetve inaktív személyt vonnak be a programba. Elvárás, hogy ennek eredményeként legalább 1850-en ténylegesen elhelyezkedjenek.
A nők elhelyezkedésének támogatását 27 pályázó vállalta
A pályázók közül 16 vállalta azt, hogy 777 millió forintos támogatásból 10 ezer hátrányos helyzetű ember képzését, munkaközvetítését, gyors munkába helyezését oldja meg. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy közülük 3 ezren a program befejezését követő három hónap után is dolgozzanak.
A gyes, illetve a gyed után munkát vállalók, illetve az idősebb nők képzésének, felkészítésének és elhelyezkedésének elősegítését 27 pályázó vállalta. Az ehhez elnyert 650 millió forintnyi támogatásból 1200 munkanélküli vesz részt a programban, és közülük 630-at kell majd elhelyezni.
Kordás László , a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára kiemelte: ezek a programok is hozzájárulnak a magyarországi foglalkoztatási szint javításához. A cél az, hogy a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási ráta az évenkénti 0,8-1 százalékpontos javulás révén 2006-ra elérje az 59-60 százalékot.
Ugrás vissza Ugrás vissza...