Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A miniszterek elfogadták a munkaügyben tervezett intézkedéseket

Létrehozva: 2005. május 4.
Módosítás: 2005. május 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány elfogadta a száz lépés program munkaügyre vonatkozó intézkedéseinek pontos menetrendjét. E szerint a jövőben kiemelten támogatják a munkába állást és keresést, valamint csökkentik a foglalkoztatottak kiszolgáltatottságát.
Magyarországon intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy jó és tisztességes módon tudjanak az emberek dolgozni. Elsősorban egyszerűsíteni kell a szabályokat, és lehetőség szerint átláthatóbbá kell tenni a kínálatot is. Ezt is támogatja a száz lépés program - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai szóvivői tájékoztatón.
Hazánkban még nincs összhangban a munkaerő-piaci kereslet és a szakképzési kínálat leginkább a felnőttképzés területén. Nehéz újra bekerülni a munkapiacra a gyesről, gyedről visszatérő kismamáknak és az 50 év feletti állástalanoknak is. Ugyancsak problémát jelent - ami általános jelenség Magyarországon -, hogy nagyon sok fiatal diplomás pályakezdő vállal feketén vagy szürkén munkát.
Ezeknek a problémáknak a megoldására fogadta el a kormány a hétfőn ismertetett száz lépés program munkaügyre vonatkozó 15 intézkedésének pontos végrehajtási menetrendjét. A tervezet kiemelten támogatja a munkába állást és keresést, ösztönzi a legális munkavégzést, ennek érdekében adó-és járulékkedvezményt biztosít a munkáltatóknak, valamint csökkentik a foglalkoztatottak kiszolgáltatottságát - hangsúlyozta a kormányfő.
Számlán kell feltüntetni a borravalót
A miniszterelnök kiemelte: a feketemunka felszámolása érdekében a kormány tervei között szerepel, hogy a jövőben a számlán kellene feltüntetniük a vendéglátó-ipari egységeknek a borravalót, ami szja-köteles lenne, valamint a 30 millió forint feletti beruházásoknál szigorodna az építési engedélyezési eljárás. Ennek során pontosan be kell majd jelenteni a beruházás nagyságát, a kivitelezés időpontját és a munkálatok menetrendjét.
A kormány tárgyalta az igazságügyi miniszter Btk.-módosítással kapcsolatos előterjesztésérét is, amely a foglalkoztatással összefüggésben elkövetett adócsalás tényállását hivatott pontosítani. Gyurcsány Ferenc elmondta: jövő hétfőn tájékoztatja az Országgyűlést a kormány által az egészségügyben tervezett, legsürgetőbb teendőkről.
Balaton cselekvési program
Persányi Miklós , a környezetvédelmi tárca vezetője és Kolber István , a regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter a Balaton és térsége cselekvési programról számolt be a szerdai kormányülésen. Batiz András kormányszóvivő kiemelte, hogy jelenleg Siófoknál átlagosan 100 centiméter a víz magassága; a Sió-zsilipet csak 110 centiméternél nyitják meg.
Ilyen jó vízminőségre az 1960-as évek vége óta nem volt példa. A nyáron környezetvédőkből, egyetemistákból álló zöldkommandó fogja ellenőrizni a tó mentén a környezetvédelmi szempontból veszélyes helyeket. Folyamatosan javul a vasút és a gyorsforgalmi utak korszerűsítése, valamint megállapodás született a polgárőrséggel a közbiztonság javítása érdekében - tette hozzá a szóvivő.
Elektronikus ügyintézés
A miniszterek foglalkoztak az ügyfélbarát, internetes, elektronikus ügyintézés lehetőségével, amelynek megteremtése az állam feladata. Batiz András 27 területet említett, ahol nagy igény van az ilyen jellegű ügyintézésre. Kiemelte a vezetői engedély igénylését, illetve azt, hogy már a személyi jövedelemadó és a társasági adó bevallására is alkalmazható ez a módszer. A kormányszóvivő beszámolt a négyszintű elektronikus ügyintézésről is, amely az első szinttől, az információközléstől, a teljes körű on-line ügyfélszolgálatig terjed.
Ugrás vissza Ugrás vissza...