Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkanélküli segély helyett álláskeresés-ösztönzés

Létrehozva: 2005. május 5.
Módosítás: 2005. május 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A száz lépés program munkaügyre vonatkozó tervezete szerint az a regisztrált munkanélküli, aki három hónapon belül nem helyezkedik el, az addig részére jutatott támogatásnak csak a felére lesz jogosult havonta. A változások azokra a munkanélküliekre vonatkoznak, akik az új szabályok hatályba lépése után, a tervek szerint októbert követően regisztráltatják magukat.
Az a regisztrált munkanélküli, aki három hónapon belül nem helyezkedik el, a tervezett szabályozás szerint az addig részére juttatott, maximálisan 68 ezer 400 forint helyett már csak 34 ezer 200 forintnyi támogatásra számíthat havonta fél évig - ismertette a jelenlegi minimálbérrel számított, az ősztől bevezetendő álláskeresés-ösztönzés szabályait Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón.
A száz lépés programjához kapcsolódó változásokról szólva elmondta: aki nem veszi igénybe majd ezt a teljes féléves támogatást, s elhelyezkedik, a fél évből hátralévő juttatás fele részét egy összegben megkaphatja. A változások azokra a munkanélküliekre vonatkoznak, akik az új szabályok hatályba lépése után, a tervek szerint októbert követően regisztráltatják magukat. Az addig jóváhagyott támogatásokat, mint megszerzett jogokat, nem lehet változtatni - húzta alá miniszter.
Változik a támogatás számítási módja
Akinek nem sikerül elhelyezkednie az említett három hónapos időszak és ezt követő fél év alatt sem, annak még további három hónapig 20 ezer 800 forintnyi juttatás jár. Az 50 év felettieknél ezt a hozzájárulást fél évig, a nyugdíj előtt állók esetében öt évig lehet igénybe venni.
A miniszter elmondta: változik majd az első három hónapra jutó támogatás számítási módja. Jelenleg az átlagkereset 65 százaléka lehet a járadék, ez csökken 60 százalékra. A plafont viszont felemelik, az öregségi nyugdíjminimum 180 százalékáról, azaz jelenleg 44 ezer forintról a minimálbér 120 százalékára, ami jelenleg 68 ezer 400 forint.
A tárca vezetője beszámolt arról is, hogy egyszerűsítik az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatást. Így a kétféle közteherjegy-táblázat helyett egységes lesz a számítási mód, a napi 2000 forintos keresetig 400 forinttal, a 4600 forintos plafonig 1100 forinttal lehet ellentételezni a foglalkoztatás közterheit. Ezzel az alkalmi munkavállalói könyvvel a foglalkoztatott jogosultságot szerez az egészségügyi, a nyugdíj-, illetve a munkanélküli szolgáltatásokra.
A közteherjegy leírható az adóból
Amennyiben magánszemély az alkalmi munkavállaló foglalkoztatója, a közteherjegyre fizetett összeg 75 százalékát leírhatja majd az adójából. Az alkalmi munkavállalók ebben a körben az évenkénti 120 nap helyett 200 napot dolgozhatnak majd. A mezőgazdasági szezonmunkánál is a 15 napos korlát helyett egyhuzamban 60 napos munkavégzésre lesz lehetőség.
Hatékonyabban kívánják felhasználni a közmunkára, a közhasznú munkára és a közcélú munkára rendelkezésre álló forrásokat. A tervek szerint például a járadékos időszakot követő segélyezésre fordítható közcélú munka keretéből az önkormányzatok teljesíthetik a közhasznú munkavégzés szervezésének önrészét. A munkaerő-kölcsönzés szabályainak olyan módosítására törekednek, hogy ne lehessen visszaélni ezzel a munkavégzési formával.
Hatékonyabb felelősségre vonás
Papp István , az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség megbízott elnöke megjegyezte: a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítására olyan javaslatot dolgoztak ki, amely egyértelművé teszi a feketemunka-végzés elleni fellépést. El kell érni, hogy a munkáltató ne tudjon kibújni a felelősségre vonás alól fiktív vagy színlelt szerződéssel.
Váljék gyakorlattá, hogy csak munkaszerződéssel, az Egységes magyar munkaügyi adatbázisba való bejelentéssel kezdheti meg a munkát a munkavállaló. Az első esetben kiszabható 3 millió forintos munkaügyi bírság összegének emelése is indokolt - hangsúlyozta a megbízott elnök.
Telefonos ügyfélszolgálat a kirendeltségekben
Pirisi Károly , az Állami Foglalkoztatási Szolgálat főigazgatója elmondta: a munkanélkülieket a sikeres elhelyezkedés érdekében komplex programokkal segítik majd. Ennek része például, hogy minden nagyobb munkáltatóval felveszik a munkaügyi központok, kirendeltségek a kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötnek velük, valamint rendszeres adatcserével naprakész információkkal rendelkeznek a térség jelenlegi és várható munkaerőigényéről. Így könnyebben ajánlhatnak szélesebb körben állásokat a munkanélkülieknek.
A főigazgató szólt arról, hogy hamarosan már otthoni vagy munkahelyi számítógéppel, illetve mobiltelefonon SMS segítségével is kapcsolatba léphetnek a munkanélküliek és az állás iránt érdeklődők a munkaügyi kirendeltségekkel. Létrehozzák a telefonos ügyfélszolgálatokat, így ezen keresztül is lehetőség lesz az informálódásra, állásközvetítésre. A kirendeltségek személyre szólóan segítik majd a munkanélkülieket az elhelyezkedésben.
Pirisi Károly utalva az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatással kapcsolatban elmondta, hogy egyre többen veszik igénybe ezt a lehetőséget. Míg 2002-ben csak 40 ezren, a múlt évben már 140 ezren váltották ki az alkalmi munkavállalói könyvet.
Ugrás vissza Ugrás vissza...