Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tisztítani kell a munkaerőpiacot

Létrehozva: 2005. május 10.
Módosítás: 2005. május 10.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkáltatók egyetértettek a kormánnyal abban, hogy a munkaerőpiacot tisztítani, fehéríteni kell, és a tisztességes munkáltatóknak az az érdekük, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba a szabályszegőkkel szemben.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden találkozott az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldalának képviselőivel. A megbeszélést követően Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta: a munkáltatók egyetértettek a kormánnyal abban, hogy tisztítani és fehéríteni kell a munkaerőpiacot. A tisztességes munkaadóknak az az érdekük, hogy a szabályszegőkkel szemben ne kerüljenek versenyhátrányba. A tiszta viszonyok megteremtése érdekében bizonyos jogszabályokat módosítani kell majd.
A munkáltatói oldal abban is egyetértett, hogy a szak- és a felnőttképzésnek az eddiginél jobban kell szolgálnia a hazai munkaerőpiacot. Be kell vezetni a pályakövetés rendszerét is, hogy a jövőben azoknak az intézményeknek az oktatási programját támogassa a kormány, amelyek a munkapiac igényeinek megfelelően, fontos szakmáknak képeznek fiatalokat. "Ne finanszírozzunk olyan oktatási intézményt, amely a munkanélküliek utánpótlását segíti" - hangsúlyozta a szakminiszter.
A közterhek mérséklése
Horváth Gábor, a munkaadói oldal soros elnöke kiemelte, hogy most először kaptak szóban tájékoztatást a kormány száz lépés programjáról , és egyúttal támogatják a gazdaság szereplőinek érdekét szolgáló lépéseket.
A magyar gazdaság egyik legnagyobb gondja a magas közteher, ezért, ha a tervezett jogszabály-módosítások, akár középtávon is, de a közterhek mérséklését hozzák magukkal, akkor a munkaadói oldalban partnerre talál a kormány. Ugyanakkor a csomagban több olyan elem is van, amelyeknél fennáll annak a veszélye, hogy a bürokratikus intézkedések vagy pótcselekvések nyomán nehézségek keletkezhetnek a gazdaságban - jegyezte meg Horváth Gábor
Csizmár Gábor elmondta, hogy az OÉT pénteki plenáris ülésére a kormány háttéranyagot készít a száz lépés programról, és remélik, hogy akkor már az OÉT munkaadói és munkavállalói oldalának hivatalos, érdemi véleményét is megismerhetik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...