Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magasabb támogatás segíti majd a munkanélküliek elhelyezkedését

Létrehozva: 2005. május 14.
Módosítás: 2005. május 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkaügy tárcsa tervei szerint ősztől a jelenleginél magasabb álláskeresési járadék segíti a munkanélküliek elhelyezkedését.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) szerint 2003-ban a munkanélkülieknek fizetett járadék átlaga már elérte a fizethető legmagasabb összeg 90 százalékát. Az átlagos keresetű dolgozók juttatása korábbi keresetük egyharmadát jelentette.
Jelenleg a munkanélküliek nem kaphatnak többet az öregségi nyugdíjminimum 180 százalékánál, amely 44 ezer 460 forint. Azaz 68 ezer 400 forint feletti kereset esetén is csak legfeljebb ilyen összegű járadékra jogosult egy állástalan.
Az FMM tervezett változásai szerint a 114 ezer forintos vagy az ennél magasabb korábbi átlagkeresetűek kapnák meg a plafont jelentő juttatást, amely a minimálbér 120 százaléka, azaz a jelenlegi minimálbérrel számolva 68 ezer 400 forint. Igaz, ezt csak három hónapig vehetnék igénybe, majd egységesen ennek a felét, a minimálbér 60 százalékát igényelhetik legfeljebb fél évig. Mindez arra ösztönözni az álláskeresőt, hogy már az első három hónapban elhelyezkedjen.
A minisztériumi előterjesztés szerint a múlt évben több mint 320 ezren léptek be a járadékos rendszerbe. Az újonnan belépők száma több mint 100 ezer volt, a visszakerülőké pedig 220 ezer.
Az újak közül a budapestiek korábbi keresetének átlaga több mint 112 ezer forint volt, az országos valamivel több, mint 86 ezer forint. A fővárosiaknál így a járadék átlaga alig volt magasabb a korábbi kereset 34 százalékánál, ami országosan 44 százalékot jelentett.
Ugrás vissza Ugrás vissza...