Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Ösztöndíjprogramot hirdetett az FMM

Létrehozva: 2005. június 9.
Módosítás: 2005. június 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkaügyi minisztérium távmunka- és ösztöndíj-programot hirdetett, az utóbbit diplomás fiatalok részére. A munkáltatók az ilyen formán foglalkoztatott pályakezdők után a tb-járulék felét visszaigényelhetik.
A kormányprogramban meghatározott foglalkoztatáspolitikai feladatok között szerepel a távmunka feltételeinek fejlesztése és a program folytatásának az igénye. László Boglár kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón elmondta: a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) a munkakultúra korszerűsítése, a rugalmas foglalkozási formák alkalmazása, a vállalkozások versenyképességének javítása érdekében, továbbá a hátrányos helyzetű kistelepülések érvényesülési képességének, esélyteremtésének javítása, valamint a szolgáltató jellegű elektronikus közigazgatás fejlesztése érdekében tovább folytatja a távmunkaprogramot . Ennek keretében kiegészítő bértámogatást és képzési támogatást nyújt a távmunkahelyeket létesítő munkáltatóknak.
Esély a megváltozott munkaképességűeknek
A támogatható pályázói körbe tartoznak a távmunkahelyeket létesítő vállalkozások, belföldi székhelyű jogi személyek, gazdasági társaságok, egyesülések, valamint azok a költségvetési szervek (önkormányzatok, a közszféra intézményei stb.) is, amelyek a közigazgatási reform keretében hagyományos munkahelyeket alakítanak át távmunkahelyekre.
A tárca így esélyt kíván nyújtani munkanélküliek, fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, gyermeküket egyedül nevelők, fogyatékkal élő, beteg vagy idős személyt ellátók, romák, valamint hátrányos munkaerő-piaci helyzetű térségekben élők számára is.
Sikeresek az eddigi pályázatok
Az FMM információi szerint a távmunkaprogram eddigi eredményei, valamint a korábbi pályázatok sikere indokolja, hogy az idén is meghirdetésre kerüljön az ilyen típusú foglalkoztatás elterjedését ösztönző pályázat. Közvetlen eredmény volt, hogy a terveknek megfelelően az első pályázatban 1371 távmunkahely, a második keretében pedig 782 távmunkahely létesítésének támogatására teremtették meg a feltételeket. A napokban meghirdetett pályázat 970 távmunkahely támogatására biztosít lehetőséget.
Ösztöndíjprogram
László Boglár elmondta, hogy a munkaügyi tárca ösztöndíjprogramjára pályázatot hirdetett pályakezdő diplomások részére. Ezzel a kezdeményezéssel a hazai minisztériumokban és a közigazgatásban lehet elhelyezkedni heti 30 órában, mintegy 90 ezer forintos havi fizetésért. A munkáltatók a foglalkoztatott ösztöndíjas fiatalok után visszaigényelhetik a tb-járulék felét. A meghirdetett pályázatra június 30-ig lehet jelentkezni.
V4-ek találkozója Lengyelországban
A közelgő EU-csúcsra való felkészülés jegyében a Visegrádi Csoport tagállamainak kormányfői közös álláspontot próbálnak kialakítani pénteki lengyelországi találkozójukon, az európai alkotmány ratifikálásának és az Európai Unió bővítésének kérdéseiben - hangsúlyozta a kormányszóvivő.
Gyurcsány Ferenc magyar, Marek Belka lengyel, Jirí Paroubek cseh és Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő várhatólag közös nyilatkozatot fogad el arról a helyzetről, amely az európai alkotmány franciaországi és hollandiai népszavazási elutasítása nyomán alakult ki az Európai Unióban. A visegrádi országok néhány nappal az Európai Tanács június 16-17-i ülése előtt világos jelét kívánják adni annak, hogy közös érdekeik vannak az EU-ban.
A négy kormányfő várhatólag megvitatja a 2007-2013 közötti időszakra készülő európai uniós költségvetés kérdéseit is, köztük az új tagállamoknak jutó kohéziós támogatások ügyét. A "visegrádi négyek" tanácskozásaira az utóbbi időben egyre gyakrabban meghívják Ausztria, Szlovénia és Ukrajna képviselőit is. A mostani találkozón ott lesz Julia Timosenko ukrán kormányfő is.
A Visegrádi Csoport kormányfői várhatólag olyan nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben támogatásukról biztosítják Ukrajna európai integrációs törekvéseit, valamint Lengyelország e találkozón adja át hazánknak a V4 soros elnökségét.
Ugrás vissza Ugrás vissza...