Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Mobil foglalkoztatási szolgálat

Létrehozva: 2005. július 25.
Módosítás: 2005. július 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Irodaként működő kisbusz segíti az álláskeresést a kisebb településeken. A számítógéppel felszerelt és irodaként használható kisbusz nagy előnye, hogy házhoz viszi az állásajánlatokat, illetve a különféle munkaügyi szolgáltatásokat.
Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter Cegléden bemutatta azt a kisbuszt, amely kihelyezett mobil irodaként segíti majd az álláskeresést a munkaügyi kirendeltségektől távolabb fekvő településeken.
A számítógéppel felszerelt és irodaként használható buszt civil kezdeményezésre helyezték forgalomba, nagy előnye, hogy házhoz viszi az állásajánlatokat, illetve a különféle munkaügyi szolgáltatásokat. A mobil iroda hatékony működtetése, a kihelyezett ügyfélszolgálat színvonalának biztosítása, valamint a munkáltatók és az álláskeresők kapcsolatának az elősegítése érdekében a Pest Megyei Munkaügyi Központ együttműködési megállapodást kötött a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetségével.
Pest megye munkaerő-piaci helyzete
Tavaly a regisztrált munkanélküliek havi átlagos létszáma 18 ezer162 fő volt, 874-gyel több, mint az előző évben. A 2003 júliusában bevezetésre kerülő álláskeresést ösztönző juttatás visszakerülési lehetőséget nyújt a munkaerőpiacra azoknak, akiknek járadéka lejárt és álláskeresési megállapodást kötöttek a munkaügyi központtal. Pest megyében az elmúlt évben havonta mintegy 750 állástalan vette igénybe ezt a juttatást.
A regisztrált munkanélküliek összetétele kismértékben változott, de továbbra is a középkorú munkavállalói rétegből kerül ki döntő hányaduk. A legfiatalabbak (25 éven aluliak) aránya 17,4 százalékról 15,7 százalékra csökkent, ezzel egyidejűleg az idősebb, 56 éven felüli korosztály aránya a teljes állományon belül 0,5 százalék ponttal emelkedett.
Állománycsoport szerint az elmúlt év azonos időszakát tekintve továbbra is a szakmunkások aránya a legmagasabb (37 százalék), a betanított munkások aránya 0,8-cal, a segédmunkásoké 1,1-del csökkent, a szellemi munkát végzők aránya 2,1 százalék ponttal emelkedett.
A férfiak és a nők előfordulási aránya a 2004. év havi átlagában 44, illetve 56 százalékos. Év közben azonban megfigyelhető bizonyos arányváltozás a nemek között, aminek elsősorban szezonális okai vannak. Az építőiparban és a mezőgazdaságban az első és a második negyedévben jelentkező munkaerő-kereslet hatására a férfiak aránya az éves átlagnál 2 százalékkal magasabb.
Nő a diplomás munkanélküliek aránya
Iskolai végzettség szerinti adatok azt jelzik, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkanélküliek arányának növekedése folytatódott. Tavaly a diplomás munkanélküliek száma átlagosan havi 964 fő, ami az összes munkanélkülinek még mindig csak 5,3 százaléka, ez az egy évvel korábbi létszámhoz képest 20,4 százalékos növekedést jelent.
A munkaügyi minisztérium információja szerint: a gazdaságot változatlanul intenzív munkaerő-kereslet jellemezte az elmúlt évben, havonta átlagosan 3770 betöltetlen álláshelyet jelentettek be a munkáltatók a régióban, ami az előző év közel másfélszerese.Ezeken az álláshelyeken valamivel több, mint 50 százalékban külföldi állampolgárságú személyeket foglalkoztatnának.
Ugrás vissza Ugrás vissza...