Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hazánkban magas az inaktívak száma

Létrehozva: 2005. július 26.
Módosítás: 2005. július 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarországot alacsony foglalkoztatási szint és munkanélküliségi ráta jellemzi, viszont még mindig igen magas az inaktívak száma. Az OECD ajánlása szerint ahhoz, hogy ezek az arányok megváltozzanak csökkenteni kell a munkáltatói terheket, adókat és járulékokat.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint ahhoz, hogy a gazdasági növekedés kedvező üteme hosszabb távon fenntartható lehessen, párhuzamosan növelni kell a foglalkoztatás szintjét és a termelékenységet. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján elmondta: hazánkat alacsony foglalkoztatási szint és munkanélküliségi ráta jellemzi, viszont még mindig magas az inaktívak száma, akiknek 41 százaléka nyugdíjas, 30 százaléka tanuló és 10 százaléka a kismama.
A foglalkoztatottság bővülése meghaladja az európai uniós, valamint a térség országaiét, míg a munkanélküliek száma mintegy 6 éve tartósan alacsony a többi államéhoz képest. Az alacsony foglalkoztatottság a további gazdasági fejlődés korlátja lehet, hiszen hazánkban a növekedés a termelékenység emelkedésére épül. A nemzetközi tapasztalatok szerint azonban nincs olyan fejlett piacgazdaság, ahol a magas termelékenységnövekedés egyúttal a foglalkoztatottság gyors bővülésével is járt volna - tette hozzá a szakminiszter.
Szociális ellátások
Csizmár Gábor kiemelte: Magyarországon több mint másfélmillió aktív korú részesül valamilyen szociális ellátásban, és ebből a nyugdíjasok aránya a legmagasabb. Az OECD elismeréssel nyilatkozott arról, hogy a kormány megreformálja a szociális támogatások rendszerét úgy, hogy azok ösztönözzék a munkakeresést, és csökkentség az inaktívak számát.
A javaslatok között szerepel, hogy a foglalkoztatási szint emelése érdekében csökkenteni kell a munkáltatókat terhelő adókat és járulékokat. A kormány hosszú távú adócsomagja és az egészségügyi hozzájárulás megszüntetése is ezt a célt szolgálja. Rövid távon pedig a nehezebben elhelyezkedő rétegeknél - a fiataloknál, a gyesről visszatérőknél és az 50 év felettieknél - már csökkentek a járulékok.
A kormány Száz lépés programjának munkaügyre vonatkozó pontjai is ezeket az elképzeléseket támogatják: idén októberben indul a START program, amely kétéves kedvezményt ad a pályakezdőknek és az őket foglalkoztató munkáltatóknak, átalakul a megváltozott munkaképességűek támogatórendszere és a munkaügyi ellenőrzés folyamata, valamint módosul a munkaerő-kölcsönzés szabálya is.
Regionális különbségek
Az OECD megállapítja, hogy a foglalkoztatás számottevő regionális különbségei ellenére sem kielégítő a munkaerő földrajzi mobilitása. A helyzet javításához nem munkaerő-piaci eszközökre van szükség, hanem a helyi és helyközi közlekedést kell fejleszteni, és megfelelő, megfizethető bérlakáspiacot kell teremteni - hangsúlyozta a miniszter.
Ugrás vissza Ugrás vissza...