Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Népszerű foglalkoztatási eszköz a közmunka

Létrehozva: 2005. július 30.
Módosítás: 2005. augusztus 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az elmúlt évben 34,5 milliárd forintot fordítottak a megyei munkaügyi központok aktív, az elhelyezkedést szolgáló munkaügyi programokra. A legtöbb, mintegy 64 ezer munkanélküli a múlt évben az önkormányzatok által szervezett közhasznú munkákon vett részt.
A legtöbb, mintegy 64 ezer munkanélküli a múlt évben az önkormányzatok által szervezett közhasznú munkákon vett részt, a csaknem 53 ezer képzésbe bekapcsolódóval együtt ez már több mint a fele az aktív foglalkoztatáspolitikai programok 217 ezres létszámának - derül ki a Foglalkoztatási Hivatal most közzétett részletes elemzéséből.
Az aktív, tehát az elhelyezkedést szolgáló programokra a múlt évben 34,5 milliárd forintot fordítottak a megyei munkaügyi központok, ez nominálértékben 9,9 százalékkal volt kevesebb, mint 2003-ban. A programokba bekapcsolódók átlagos száma 14,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2003-ban. A nem pályakezdők 14,8 százaléka, a pályakezdők 27,6 százaléka került be az aktív programokba. Ez 2,2, illetve 4,3 százalékpontos csökkenés az azt megelőző évhez képest.
A bértámogatással elhelyezkedők száma csaknem 36 ezer volt, a pályakezdők munkatapasztalat-szerzésébe bekapcsolódók száma több, mint 17 ezer. Az átmeneti likviditási gondok áthidalásához nyújtott segítséggel több mint 10 ezer munkavállaló munkaviszonya maradhatott fenn. Ugyancsak 10 ezer volt azok száma, akik a munkaadói járulékfizetés átvállalása segítségével jutottak alkalmazáshoz.
A többi aktív eszköz résztvevőinek száma 5 ezer körüli vagy az alatti. Így például az utazási költségtérítéshez 5500-an jutottak, az új munkahelyek létrehozásának támogatásáért a támogatott munkaadóknak 4700 személy foglalkoztatását kellett megoldaniuk a múlt évben. Ugyancsak 4700-an jutottak kamatmentes hitelhez, önfoglalkoztatáshoz, 3200-an vették igénybe a vállalkozóvá váláshoz a munkanélküliek járadékával egyező összeget.
Ugrás vissza Ugrás vissza...