Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkent a közteherjegyek értéke

Létrehozva: 2005. augusztus 3.
Módosítás: 2005. augusztus 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Augusztus elsejétől már a magán szférában is lehet alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozni. Ez biztonságot jelent a munkavállalónak, hiszen így a legális idénymunkával jogosulttá válnak többek között az egészségügyi és a nyugellátásra is.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a nem tipikus, alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatási formák. Tavaly135 ezren váltották ki az úgynevezett kék könyvet, idén már várhatóan 200 ezren fognak legálisan idénymunkát vállalni.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az augusztus elsejétől bevezetett módosítások célja, hogy minél több ember munkaügyileg tiszta körülmények között dolgozhasson a magán szférában úgy, hogy munkáltatója közteherjegy formájában befizeti utána a szükséges járulékot.

Ez biztonságot jelent a munkavállalóknak, hiszen így a takarítás, a kerti munka vagy éppen a mezőgazdasági idénymunka legális, nyugdíjképző időszakká válik, jogot biztosít az egészségügyi és a nyugellátáshoz, valamint a munkanélküli juttatáshoz is.

Csökken a közteherjegy értéke is, továbbá a Pénzügyminisztérium ehhez kapcsolódó külön módosítása nyomán a munkáltató - magánszemély - a jegy összegének 75 százalékát leírhatja személyi jövedelemadójából.

Zöld könyv a külföldieknek

A szakminiszter kiemelte, hogy a jogszabály módosítása nyomán mostantól a korábbi évi 120 nap helyett 200 napot is lehet dolgozni a kék könyvvel. A mezőgazdasági idénymunkák esetében a havi 15 napos korlátozás nem lesz érvényes, hanem összefüggően akár 90 napig is eltarthat az alkalmi foglalkoztatás.

Ugyancsak újdonságnak számít, hogy ezentúl 60 napig a nem uniós országból érkezett külföldi is végezhet mezőgazdasági szezonális munkát - a számukra létrehozott zöld könyvvel - a 15 napos korlátozás és a külön munkavállalási engedély nélkül. Szakemberek szerint éves szinten 10-15 ezer zöld könyv kiváltására lehet számítani.

Az elmúlt pár napban már többen érdeklődtek a zöld, illetve a kék könyv igénylésének módjáról. Ezeket az igazoló füzeteket országszerte 173 munkaügyi kirendeltségben már ingyenesen ki lehet váltani - tette hozzá Csizmár Gábor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...