Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hasznos tanácsok az alkalmi munkavállalói könyvhöz

Létrehozva: 2005. augusztus 23.
Módosítás: 2005. augusztus 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Augusztus elsejétől kétféle új alkalmi munkavállalói könyvet lehet kiváltani. A kék könyvet a magyar és az uniós országokból érkező munkavállalók, a zöld színűt a nem uniós államokból érkezett külföldiek használhatják idénymunkához. A munkáltató a közteherjegy összegének 75 százalékát leírhatja az adójából.
Alkalmi munkavállalói könyvvel (AM-könyv) 1997 óta lehet dolgozni. Az augusztus elsején bevezetett módosítás célja, hogy minél több ember dolgozhasson legálisan, úgy, hogy a munkáltató közteherjegy formájában befizeti utána a járulékokat.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium információja szerint ez biztonságot jelent a munkavállalónak, mert így a takarítás, a kerti munka, a diák korrepetálása, tanítása vagy a mezőgazdasági idénymunka legális, nyugdíjképző időszakká válik, jogot biztosít az egészségügyi és nyugellátáshoz, valamint a munkanélküli ellátáshoz is.
Az eddig használatos könyvek az év végéig még alkalmazhatók. A jövőben a kék könyvet a magyar és az uniós országokból érkező munkavállalók, a zöld színűt pedig a nem uniós államokból érkezettek használhatják a mezőgazdasági idénymunkához. A könyvek a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen vagy a települési önkormányzatoknál igényelhetőek, kiváltásuk díjmentes.
Az AM-könyves foglalkoztatás előnyei
Míg korábban évente legfeljebb csak 120 napot dolgozhattak legálisan az alkalmi munkavállalók, augusztus elsejétől viszont már akár 200 napot is. A mezőgazdasági szezonális idénymunkák esetében a munkavégzés lehetősége 15-ről 60 napra emelkedett.
A kifizetett munkabér összegéhez igazodva a könyvbe beragasztott közteherjegy-bélyeggel a bért terhelő valamennyi járulék és a munkavállalót érintő személyi jövedelemadó-előleg befizetést nyer. A dolgozó a közteherjegy ellenében jogot szerez az egészségügyi és a nyugdíjellátásra, valamint munkanélküli juttatásra.
A munkaadó szempontjából további kedvezmény jelent, hogy az, aki a munkaügyi központ által regisztrált állástalant foglalkoztat, csökkentett értékű közteherjegyet ragaszthat a könyvbe a munkabér után, így az adó- és járulékfizetés is kedvezőbb.
Az adminisztráció
A kék (illetve a zöld) könyv első oldalain részletes útmutató olvasható a kitöltés pontos módjáról. A magyar állampolgárok foglalkoztatásához készült könyvben a fehér, a kék vagy a zöld színű oldalakon kell regisztrálni a munkavégzést attól függően, hogy az alkalmazó vállalkozás, magánszemély, kiemelten közhasznú szervezet vagy mezőgazdasági foglalkoztató. Például az építőiparban a vállalkozók használják a fehér oldalakat, a háztartási alkalmazottat foglalkoztató magánszemélynek a kék színű oldalakra kell a bélyegeket ragasztani, a mezőgazdaságban idénymunkásokat dolgoztatók pedig a zöld oldalakra jegyzik be az adatokat.
A munkaadónak naponta egyetlen sort kell kitöltenie. Be kell írnia az elvégzendő feladatot és a kifizetendő munkadíjat is. A megfelelő rovatba be kell ragasztani a közteherjegyet, amelyet a postán lehet megvásárolni.
A közteherjegy értéke
A közteherjegy legkisebb értéke általában 400 forint, amit 1800 és 2399 forint közötti napidíj, míg a legnagyobb értéke 1100 forint, amit 3600 és 4600 forint közötti napidíj után kell kiváltani.
Ha a munkáltató regisztrált munkanélkülit foglalkoztat, akkor a közteherjegy legkisebb értéke 200 forint 1200-1599 forint közötti napidíj után, a legnagyobb értéke 800 forint 3100-4000 forint közötti napidíj után.
Leírható az adóból
Ha a munkáltató magánszemély, akkor visszaigényelheti a befizetett közteherjegy 75 százalékát a személyi jövedelemadóból, ehhez a postán számlát kell kérnie a megvásárolt jegyről.
Az alábbi táblázatokból kiolvasható, milyen munkadíj mellett mekkora értékű közteherjegyet kell vásárolni. Kisebb értékű közteherjegyet kell beragasztani, ha a foglalkoztatott a munkaügyi központban regisztrált munkanélküli.
Az alkalmi foglalkoztatás során kifizetett munkadíj, a közteherjegy és az ellátási alap sávjai
Az alkalmi foglalkoztatás során kifizetett munkadíj, a közteherjegy és az ellátási alap sávjai, ha a munkáltató - külön jogszabályban foglaltak szerint - a munkaügyi központ által munkanélküliként nyilvántartott személyt foglalkozta t
Ugrás vissza Ugrás vissza...