Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Millenniumi Fejlődési Célokról az ENSZ-ben

Létrehozva: 2005. szeptember 12.
Módosítás: 2005. szeptember 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az ENSZ szeptember 14. és 16. közt tartja a Millenniumi Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozóját New Yorkban. A program célkitűzése, hogy 2015-re jobb és biztonságosabb világot teremtsen és a világ szegénysége a felére csökkenjen. A fejlődés azonban lassú.
Az ENSZ szeptember 14. és 16. közt tartja az eddigi legnagyobb csúcstalálkozóját New Yorkban. Juan Somavia , az ILO főigazgatója az esemény alkalmából kiadott nyilatkozatában kiemelte: öt évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szervezete a Millenniumi Fejlődési Célok néven ambiciózus programot hagyott jóvá azzal a szándékkal, hogy 2015-re jobb és biztonságosabb világot teremtsen. A fejlődés azonban igen lassú.
A jelenlegi politikai megoldások a szegénység leküzdésére, a biztonságosabb, kedvezőbb és igazságosabb világ megteremtésére nem hozták meg a kívánt eredményt. A világ több részén a munkahely még nem garantálja a szegénységtől való megmenekülést, ezért át kell szervezni azokat a gazdasági és szociális stratégiákat, amelyeknek célja, hogy 2015-re a világ szegénysége a felére csökkenjen.
Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor most és az előrelátható jövőben túl kevés új munkahely lesz azok számára, akiket a globalizációval járó szerkezeti változások kiszorítottak korábbi helyükről.
A fiataloknak a legnehezebb a helyzete
Bár sok új munkalehetőség létesült, a hivatalos munkanélküliség mégis 26 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben. Ám a számok mögött nagyobb problémák rejlenek: az alulfoglalkoztatottság, valamint az, hogy emberek milliárdjai nem a képességeiknek megfelelő helyen dolgoznak.
Az ILO becslése szerint közel 86 millió fiatalnak nincs munkája világszerte, akik így a Föld munkanélkülijeinek 45 százalékát teszik ki. A fiatalok globális munkanélküliségi rátája a tíz évvel ezelőtti 11,7 százalékról 13,8 százalékra emelkedett, és sokan még azt sem engedhetik meg maguknak, hogy munkanélküliek legyenek, hanem alacsony fizetésért dolgoznak hosszú órákon át, vagy a feketegazdaságban próbálnak boldogulni.
Jobb munka munkahelyek kellenek
A legújabb ILO adatok azt mutatják, hogy még az erős gazdasági növekedés sem tudott ezzel összemérhető mennyiségű új munkahelyet teremteni. Tavaly például az egészségesnek számító 5,1 százalékos globális gazdasági növekedés is csak 1,8 százalékkal emelte a foglalkoztatottak számát.
Mivel a világ munkaképes lakosságának száma 2015-re eléri a 400 milliót, ezért még ha évente 40 milló új munkahely keletkezne, az is csak 1 tizedszázalékkal csökkentené a Föld munkanélküliségi rátáját tíz év alatt.
Hogy a globális foglalkoztatási problémát megoldódjanak, ahhoz nemcsak több, hanem jobb munkahelyek is kellenek. Fel kell ismerni azt, hogy a foglalkoztatás, a munkahelyteremtő vállalkozások segítése a leghatékonyabb módja a szegénység megszüntetésének.
A cél a stabil és virágzó világgazdaság megteremtése, amely azonban csak akkor lehetséges, ha először minden polgárának a termelékenysége és vásárló ereje megteremtődik a helyi piacokon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...