Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Életbe lépnek az új munkaügyi programok

Létrehozva: 2005. szeptember 30.
Módosítás: 2005. szeptember 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Október elsején életbe lép a fiatal pályakezdőket támogató START-program és az 50 év felettieket érintő Prémium évek program. Mindkét kezdeményezés illeszkedik a kormány 100 lépés programjába.
Október elsejétől hatályos a START-program . A kormány ezzel a lépésével a korábbinál is lényegesen jobban támogatja a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését. Batiz András kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján elmondta: a pályakezdőt alkalmazó munkáltató egy évig a korábbi 50 százalékos járulékkedvezménynél lényegesen nagyobb engedményt kap. Az első évben 15 százalékos, a másodikban 25 százalékos járulékfizetési kötelezettsége lesz a munkaadónak az eredeti 34 százalékos helyett.
A START-program bevezetése után az első évben a munkáltató minden pályakezdő után 18 ezer 600 forintot takaríthat meg havonta, ami egy évre 223 ezer forintot jelent.
Prémium évek program
A költségvetési szférában dolgozók mellett ugyancsak október elsejétől a versenyszektorban dolgozók is beléphetnek a Prémium évek programba , amellyel a kormány a 25 éves vagy annál több munkaviszonnyal rendelkező 50 év feletti munkavállalókat kívánja segíteni - hangsúlyozta a kormányszóvivő.
A nyugdíj előtt három évvel a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak a teljes munkaidő és a részmunkaidő közötti járulékteher különbségét, valamint a magánnyugdíj-befizetést finanszírozzák. Így a csökkentett időben foglalkoztatott munkavállalóknak nem csökken a nyugdíjalapjuk.
A rendszerbe 2006. december 31-ig lehet belépni. Számítások szerint erre a célra 2006-ban 114 millió, 2007-ben 560 millió, 2008-ban 1,059 milliárd, míg 2009-ben mintegy 3 milliárd forintra lesz szükség.
Batiz András kiemelte: a kormány a héten döntött a szakképzés átalakításáról is, aminek értelmében az 50 év felettieknek ingyenes lesz a felnőttképzés abban az esetben, ha az oktatás végén sikeres vizsgát tesznek. A jövőben a munkaerő-piaci igényekhez igazítják a képzéséket, és elindítják a pályakövető rendszert is. A kezdeményezés 2006. január elsején lép életbe.
Az USA-ba látogat a kormányfő
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október elején az Amerikai Egyesült Államokba (USA) utazik. A látogatás célja, hogy erősítsék a két ország között a politikai és a szövetségesi kapcsolatokat. A kormányfő programjai között szerepel többek között az is, hogy előadást tart a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni lehetőségekről. Gyurcsány Ferenc találkozik KofiAnnan ENSZ-főtitkárral, valamint Condoleeza Rice külügyminiszterrel.
Ugrás vissza Ugrás vissza...