Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Kevesebb munkanélküli kérte regisztrációját

Létrehozva: 2006. január 15.
Módosítás: 2006. január 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A múlt év novemberében - októberhez képest - 10 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest 8200-zal kevesebben kérték munkanélküliként a regisztrációjukat. Ebben szerepet játszhat, hogy szigorodott az álláskeresési járadék igénybevételének feltétele.

A Foglalkoztatási Hivatal statisztikájából kiderült, hogy kevesebb munkanélküli kérte regisztrációját. A felmérés szerint a múlt év novemberében, októberhez képest 10 ezerrel, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 8200-zal kevesebben kérték állásnélküliként a nyilvántartásukat. Szerepet játszhat ebben, hogy november elejétől már szigorúbb feltételekhez kötött a korábban munkanélküli járadéknak, ma már álláskeresési járadéknak nevezett segély igénybevétele.
November elejétől álláskeresési megállapodást kell kötnie minden munkanélkülinek az adott munkaügyi kirendeltséggel. Ebben szerepelnie kell, hogy a munkanélküli, akit ezentúl álláskeresőnek neveznek, milyen módon tartja a kapcsolatot a kirendeltséggel, mit kíván tenni mielőbbi elhelyezkedése érdekében, ennek időpontjára milyen célt tűz ki maga elé, s milyen jellemzőket jelöl meg az általa keresett munkahelyre. Az új szabályok értelmében csak az veheti igénybe a járadékot, aki aktívan, tevőlegesen részt vesz az álláskeresésben.
Kevesebben léptek ki a regisztrációból
A regisztrációba belépők száma például a múlt év októberében - szeptemberhez képest - csak 1400-zal csökkent, az egy évvel korábbival összehasonlítva pedig 4 ezerrel több volt a nyilvántartásba jelentkezők száma. Ez jellemezte a szeptemberi adatokat is, akkor augusztushoz és az egy évvel korábbihoz képest egyaránt több volt a regisztrációba jelentkezők száma 6800-zal, illetve 6200-zal.
A jelentkezők száma bár jóval kevesebb volt novemberben, mint az előző hónapban vagy egy évvel korábban, ugyanakkor kevesebben is léptek ki a regisztrációból. Így összességében 2500-zal, illetve 20 ezerrel emelkedett a nyilvántartott munkanélküliek száma az egy hónappal, illetve az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Régiók szerinti eltérések
Ehhez az egyes térségek eltérően járultak hozzá. Az októberihez képest országosan 2500-zal több regisztrált munkanélküli számhoz Budapest például több mint 1200-as, Pest megye 940-es, Hajdú-Bihar megye 740-es csökkenéssel számolt. Ugyanakkor Békés megyében több mint 1200-zal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 880-nal, Somogy megyében 830-cal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 780-nal emelkedett a bejelentett munkanélküliek száma. A többi megyében e közötti számokat közöl a statisztika.
Eltérő volt az egyes térségek hozzájárulása a regisztráltak egyéves összehasonlításában is. Így például csak Budapesten, Fejér megyében, Veszprém megyében csökkent a regisztráltak száma 470-nel, 200-zal és 500-zal. Ugyanakkor Zala megyében 3300, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2800, Baranya megyében, Hajdú-Bihar megyében, Pest megyében egyaránt több mint 2000 volt a nyilvántartottak számának emelkedése.
Ugrás vissza Ugrás vissza...