Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Foglalkoztatási rehabilitáció az Európai Unióban

Létrehozva: 2006. január 18.
Módosítás: 2006. január 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A foglalkoztatási rehabilitáció gyakorlatáról rendez a hónap végén nemzetközi konferenciát a munkaügyi tárca, valamint az angol Munka- és Nyugdíjügyek Minisztériuma. A rehabilitációt szolgálják egyebek között a különféle humán szolgáltatások és a foglalkoztatási törvény által biztosított aktív eszközök.

Nemzetközi konferenciát rendez a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint az angol Munka- és Nyugdíjügyek Minisztériuma a foglalkoztatási rehabilitáció gyakorlatáról. A minisztérium közleménye szerint valamennyi, húsznál több dolgozóval tevékenykedő munkaadó öt százalékban köteles megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatni. Ennek hiányában rehabilitációs hozzájárulást fizet.
A rehabilitációt szolgálják egyebek között a különféle humán szolgáltatások (az információnyújtás, a tanácsadás, az álláskereső tréning), valamint a foglalkoztatási törvény által biztosított aktív eszközök (a munkaerő-piaci képzés, az új munkahelyek létrehozásához adott támogatás, a bértámogatás).
Új bértámogatási rendszer
A foglalkoztatási rehabilitáció integrálódott az állami foglalkoztatási szolgálat rendszerébe. A megyei munkaügyi központokban rehabilitációs munkacsoportok, a kirendeltségekben pedig rehabilitációs közvetítők dolgoznak. Tevékenységüket a foglalkoztatási információs tanácsadók is segítik.
A korábbi rendszerben támogatott vállalkozások még 2007 nyaráig, legfeljebb a 2005. évi létszámukra igényelhetik támogatásukat. Ez év január 1-jén azonban hatályba lépett egy új bértámogatási rendszer, ami a megváltozott munkaképességű munkavállalónak kifizetett munkabér és közterhei arányában, annak 40-100 százalékáig biztosít támogatást.
A támogatás a munkavállaló munkaképességének megfelelő munkahelyi környezetet, munkaszervezést biztosító, a munkaügyi és munkavédelmi szabályokat betartó munkaadók számára adható.
Ugrás vissza Ugrás vissza...