Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkenhetnek a munkát terhelő járulékok

Cikk:

Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség, a hétfői megbeszélés részvevői egyetértettek abban, hogy elsősorban a munkára rakódó terheket kell csökkenteni - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután gazdasági szakértőkkel egyeztetett.

Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt követően, hogy közgazdászokkal egyeztetett. A kormány jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fog javasolni. Az egyeztetésen nem volt vita abban, hogy elsősorban a munkára rakodó terheket kell csökkenteni - tette hozzá. A közgazdászok mindegyike azt javasolta, hogy hosszabb időszakra, 3-4 évre kell gazdasági és társadalompolitikai programot alkotni, s hogy a kormány a választásoktól függetlenül mutassa be az ország számára a lehetőségeket és a tennivalókat.

Kiadáscsökkentésre is szükség lesz

Ebben a periódusban azért, hogy több lélegzethez jusson a gazdaság, érdemben kell csökkenti az újraelosztás és az adócentralizáció mértékét, ez pedig kiadáscsökkentést igényel - közölte Gyurcsány Ferenc. A cél elérésének alapvető eleme, hogy megváltozzon a foglalkoztatás több feltétele, emellett pedig folyamatosan biztosított legyen az ország hosszú távú finanszírozhatósága és stabilitása.

Az egyik résztvevőt idézve Gyurcsány Ferenc azt mondta: fel kell oldani az elmúlt egy évtized Magyarországra jellemző ellentmondását, azt, hogy ami gazdaságpolitikailag szükséges lett volna, az sok esetben társadalompolitikailag, politikailag nem volt lehetséges.

A megbeszélésen a miniszterelnök mellett részt vett Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A tanácskozáson ott volt Bauer Tamás, Békesi László közgazdász, Chikán Attila, a Corvinus Egyetem tanára, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere, Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, Róna Péter gazdaságtörténész, Surányi György, a CIB Bank Zrt. elnöke, valamint Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Ugrás vissza Ugrás vissza...