Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétszer annyian dolgoznak egyszerűsített foglalkoztatásban

Létrehozva: 2011. szeptember 2.
Módosítás: 2011. szeptember 2.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az idén júliusban közel 512 ezer munkavállaló dolgozott a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkát, valamint alkalmi munkát felölelő egyszerűsített foglalkoztatásban, ezzel több mint duplájára nőtt az így dolgozók száma tavaly júliushoz képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

2010. augusztus 1. óta a munkavállalókat az ügyfélkapun vagy telefonon is bejelenthetik a munkaadók, és kevesebb lett a papírmunka: nem kell jelenléti ívet vezetni, és írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Egységessé vált a munkáltatók közterhe, idénymunka esetében 500, alkalmi foglalkoztatásnál pedig 1.000 forint személyenként és naponta.

Az NGM folyamatosan nyomon követte a jogszabály gyakorlati alkalmazását, hogy szükség szerint tovább finomítson a szabályozáson. Ennek köszönhetően idén nyáron újabb változások léptek életbe, így tovább egyszerűsödött az adminisztráció: a munkaszerződésbe kevesebb adatot kell írásba foglalni a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők; továbbá a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződés kiváltja a munkaidő-nyilvántartást és a bérelszámolást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...