Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folyatódott az egyeztetés az új Munkatörvénykönyvéről

Cikk:

Folytatódott az egyeztetés az új Munka törvénykönyvéről szerdán a kormány, munkaadói és munkavállalói szervezetek között a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM). A megbeszélésen szó volt a most bejelentett költségvetési csomagról és a bérkompenzációs rendszerről is – mondta el Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A Liga abban érdekelt, hogy a jövő évi költségvetési intézkedések ne vezessenek keresetcsökkenéshez a munkavállalóknál, a kompenzáció tényével egyetértenek, de a módját egyelőre még nem ismerik - sorolta Gaskó, aki szerint a tervezett minimálbéremelés nem kompenzálja a teljes keresetveszteséget jövőre, például az egészségbiztosítási járulék emelkedését is figyelembe véve 92.000 forintnál nagyobb minimálbéremelésre lenne szükség.

A munkáltatókkal azonos állásponton voltak abban, hogy érdekük az erős munkahelyi és ágazati szakszervezetek léte, és nem érdekük a szakszervezet gyengítése, ahogyan az eredetileg szerepelt az új Munka törvénykönyve tervezetében – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke. Az erős munkavállalói érdekképviseletek és a kollektív megállapodások mellett szállt síkra Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a munkaadók és munkavállalók képviselői szerint védett munkajog intézményének a szakszervezeti tisztségviselőknél meg kell maradnia, de a munkaadói szervezet ezt csak akkor tartja támogathatónak, ha a védett szakszervezeti tisztségviselők számát jelentősen lecsökkentik, illetve a fel nem használt szakszervezeti  munkaidő-kedvezményt pénzben ne lehessen megváltani - mondta VOSZ főtitkára.

A VOSZ azt az álláspontot is képviseli, hogy jogellenes munkaadói intézkedés tényét ne a szakszervezet, hanem a bíróság mondja ki, korábban a szakszervezeteknek vétó joga volt a vélt jogellenes intézkedése esetén. A szövetség arra kérte a kormányt, hogy a munka törvénykönyvében szerepeljen: a minimálbér ügyében a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács munkaadói és munkavállalói tagjai ne legyenek megkerülhetők. Dávid Ferenc szerint megnyugtató volt a VOSZ számára, hogy a kormány szerint a 18 százalékos minimálbér-emelést, illetve a garantált bérminimum 15 százalékos növelését 1,5 százalékos gazdasági növekedésnél kompenzáció nélkül nem lehet végrehajtani, azonban még várják az erre vonatkozó részletes kormányzati javaslatot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...