Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Matolcsy egyeztet a szakszervezetekkel a munka törvénykönyvéről

Létrehozva: 2011. december 1.
Módosítás: 2011. december 1.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A nemzetgazdagsági miniszter felkérést kapott a kormány részéről, hogy még ezen a héten a jusson megállapodásra a munka törvénykönyve kapcsán a szakszervezetekkel kapcsolatban - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán. A miniszter és a szakszervezetek képviselői várhatóan pénteken közös sajtótájékoztatón jelentik be a tárgyalások eredményeit.

Szerdán Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke bejelentette, hogy felfüggesztik péntektől tervezett gördülő figyelemfelkeltő akciójukat. A szakszervezeti tömörülés elnöke szerint  a kormánnyal a munka törvénykönyvről folytatott tárgyalások mára olyan előrehaladott állapotba kerültek, és olyan közel vannak a megállapodáshoz, hogy "jó szándékuk" jeleként felfüggesztik az útlezárással járó figyelemfelkeltő akciót, amely elsőként a fővárost és a dél-alföldi régiót érintette volna.

A tárgyalások részleteiről Gaskó István elmondta: a megállapodásban kollektív jogok, szakszervezeti jogok szerepelnek, s bár a háromoldalú párbeszéd még megoldatlan és a kedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos követelés teljesítetlen, de már igen közel a megállapodás, ezért a pénteki útlezárásokat felfüggesztik. Megvárják, hogy mi történik a héten a törvénykönyv tárgyalásain, s amennyiben semmi vagy nem elégséges az eredmény a munkavállalók javára, akkor a gördülő tiltakozó akciót a jövő héten folytatják. Ha azonban megszületik a megállapodás a munka törvénykönyvéről, akkor a két követelés fenntartása mellett mérlegelik majd, hogy ezekben a tárgyalások mennyire eredményesek, és attól függően gördítik tovább az akciósorozatot - mondta. Emlékeztetett: a figyelemfelhívást negyven napra hirdették meg.

Az Országgyűlés november 9-én kezdte tárgyalni a kormány új munka törvénykönyvre vonatkozó előterjesztését, amelyet már a beterjesztés előtt és azt követően is több szakszervezet és az ellenzéki pártok is kritizáltak. November 4-én a LIGA Szakszervezetek tartott országos forgalomlassító demonstrációt a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Giró-Szász András akkor azt nyilatkozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...