Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Első ülését tartotta a romákkal foglalkozó EP-munkacsoport

Létrehozva: 2004. december 15.
Módosítás: 2004. december 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Három kelet-európai "tanulmányutat" is tervez jövőre a romák ügyével is foglalkozó Antirasszizmus és Sokszínűség frakcióközi munkacsoport, amely kedden tartotta első ülését az Európai Parlamentben.

Kedden Strasbourgban tartotta és teljes egészében a romák helyzetének szentelte első ülését az Antirasszizmus és Sokszínűség frakcióközi munkacsoport, amelynek elnöke az európai néppárti Járóka Lívia és a szocialista Kósáné Kovács Magda . Az ülés főleg a romániai és a bulgáriai romák helyzetére fókuszált, romaszakértőket hallgattak meg abból a két tagjelölt országból.

Mint Járóka Lívia az ülés után elmondta, a figyelemfelkeltést tartja legfontosabb feladatának ezzel a munkacsoporttal. "Ez az egyetlen lehetőségünk a romák helyzetének javítására" - mondta. Ennek jegyében a munkacsoport három utat is tervez, valamikor jövőre magyarországi, bulgáriai és romániai cigánytelepekre, hogy megmutassák az európai parlamenti képviselőkre, milyen katasztrofális körülmények közt él a kelet-európai cigányság egy része. Járóka úgy vélte, hogy munkacsoportja elég erős lehet ahhoz, hogy állandóan napirenden tudja tartani a témát Brüsszelben és Strasbourgban.

Járóka azt mondta, hogy Romániát és Bulgáriát azért választották ki, mert ez a két ország még nem tagja az EU-nak, és ebben az időszakban még könnyebb befolyásolni a viselkedésüket, könnyebb a nyomásgyakorlás. A képviselő szerint a magyarországi romák számára is a magyar csatlakozási tárgyalások időszaka volt a leggyümölcsözőbb. Hozzátette, hogy nagyon fontos az állandó uniós figyelem, mert különben az államok hajlamosak rá, hogy csak papíron hajtsák végre ígéreteiket. Példaként hozta fel Magyarországot, ahol még mindig nem jött létre az antidiszkriminációs irányelv előírta intézményrendszer, holott a jogszabályt magát már 2003-ban elfogadta az Országgyűlés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...