Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hosszú távú munkaerő-piaci prognózisokra van szükség

Létrehozva: 2003. november 26.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A magyar munkaerőpiacon kevés a jól képzett szakmunkás, a felsőoktatásban viszont a túlképzés a jellemző. A munkaügyi tárca összeállította azokat a feladatokat, amelyeket a 2006-ig várható, gyorsan változó munkaerő - piaci folyamatok miatt kell elvégezni.
A hazai munkaerőpiac számos, a piacgazdaság jellegéből eredő problémával küzd: kevés a jó szakmunkás, az egyetemekről kiözönlő diplomások nem találnak a végzettségüknek megfelelő állást, a szakképzésben pedig nincs összhang a képzés és a piac elvárásai között. A szaktárcának azzal kell szembenéznie, hogy a munkaerő-kínálat 2006-ig emelkedik, majd csökken, sok a be nem jelentett vagy részben - minimálbéren - bejelentett munkavállaló, hiányoznak a hosszú távú munkaerő-piaci prognózisok, egyes ágazatokban vagy térségekben pedig váratlan foglalkoztatási válságok keletkeznek - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerdán.
A ponthatárok mellett az elhelyezkedési esély is fontos
Hosszú távú prognózisokat kell készíteni, hogy az egyetem vagy szakképzés kiválasztásakor a jelentkező ne csak a ponthatárokat és a túljelentkezés mértéket ismerje, hanem tisztában legyen azzal is, hogy a képzés sikeres elvégzése után milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon - fogalmazott a miniszter. A felnőttképzés gyakran hasznosíthatatlan tudást ad a jelentkezőknek, a képzési rendszer pedig nem képes követni a piac változásait.
A minisztérium és a javaslatcsomag célja, hogy növelje a legális, bejelentett foglalkoztatást, a gazdasági szereplőkkel közösen kiépítse a munkaerő-piaci előrejelzés rendszerét, erősítse az iskolák és a munkaerőpiac, illetve a potenciális munkavállalók és munkáltatók közötti információáramlást, átalakítsa és rugalmasabbá tegye a szakképzés irányítását. A tárca az európai foglalkoztatási stratégiát szolgáló magyar kormányzati erőfeszítéseket a Nemzeti Foglalkoztatási Akciótervben rögzíti.
Szakmai és közigazgatási egyeztetés
A javaslatokat tartalmazó koncepciót az FMM társadalmi vitára bocsátotta, a közigazgatási egyeztetéssel párhuzamosan a jövő héten az Országos Érdekegyeztető tanács és más szakmai szervezetek véleményezik a tervezetet.
Ugrás vissza Ugrás vissza...