Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Százezer új munkahely 2006-ig

Létrehozva: 2004. július 30.
Módosítás: 2004. július 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A jövő évben csaknem 200 milliárdos pályázatot ír ki a munkaügyi minisztérium humánerőforrás-fejlesztésre. Az idei nyertes pályázókkal egy hónapon belül megkötik a szerződéseket.
Az Európa.Terv öt operatív programja 2006-ig százezer új munkahely létrehozásához járulhat hozzá - mutatott rá Csizmár Gábor , a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára a tárca sajtótájékoztatóján. Az öt operatív program egyike a humánerőforrás fejlesztésével foglalkozik, erre 191 milliárd forint áll rendelkezésre, 75 százalékban európai uniós, 25 százalékban magyar forrásból. A 191 milliárd forintos keret terhére februártól írják ki a pályázatokat.
86-ot már elbíráltak
Eddig tizennyolc pályázat jelent meg, jövőre pedig újabb hatot tesznek közzé. A keret 40 százalékát nem pályázatok alapján, hanem központi programokra használják fel. Eddig 734 pályázatot adtak be az érdeklődők, ezek közül 86-ot már elbíráltak, s egy hónapon belül a szerződéseket is megkötik a pályázókkal. A 86 pályázóból 72 a vállalkozói készségek fejlesztését vállalta, több mint tíz a felsőoktatás szerkezeti, tartalmi korszerűsítését.
A 734 pályázatot beadó közösségek nagy része szintén e két cél teljesítését vállalta. Nagyszámú pályázat érkezett még a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását, a modellértékű tanoda létrehozását célzó kiírásokra is. A 18 kiírt pályázatból 11 határideje már lejárt, de ezek közül kettőnél a beadási határidő módosításával továbbra is fogadják a pályamunkákat - ismertette az államtitkár.
A központi programok közül az állami foglalkoztatási szolgálat korszerűsítését szolgáló több mint 8 milliárd forintra már megkötötték a szerződést a szolgálattal, további szerződések előkészítésével is foglalkoznak, így hamarosan leköthető a 40 százalékos keretrész.
Tartós munkanélküliek, hátrányos helyzetűek
A 191 milliárd forintból kiírt és kiírandó pályázatok döntő része az inaktívak, a tartósan munkanélküliek, a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyeinek javítását szolgálja. A civil szervezetek bevonásával könnyebb az ilyen személyek megkeresése, bevonása a felzárkóztató, esélyjavító programokba. E programok fajlagos költsége az egyénenkénti foglakozás miatt magasabb, mint a többi aktív munkaerő-piaci program ráfordítása - ismertette a sajtótájékoztatón Rózsa Judit , a humánerőforrás operatív program főigazgatója.
Kérdésre válaszolva elmondta: dolgoznak azon, hogy ezek a ráfordítások összemérhetők, elemezhetők legyenek. Az államtitkár szólt arról is, hogy a beadott pályázatokban vállaltak teljesítését számon kérik a pályázóktól. A támogatást egyrészt fokozatosan a teljesítés arányában kapják meg, másrészt, ha nyilvánvalóvá válik a nem teljesítés, egyedi mérlegelés alapján visszakövetelik az adott összeget.
Ellenőrzőbizottság
A sajtótájékoztatót követően kezdődött meg a 191 milliárd forintos keretösszeg felhasználását ellenőrző bizottság hivatalos alakulóülése. A bizottságban az egyes minisztériumokon kívül képviseltették magukat a civil szervezetek, a szociális tanács, a regionális fejlesztési tanácsok, a települési önkormányzatok, a kereskedelmi és iparkamara, valamint a munkaadói és munkavállalói szervezetek. Tanácskozási joggal részt vesz a bizottság munkájában az Európai Bizottság és a kifizető hatóság képviselője is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...