Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Idén két munkanap-áthelyezés lesz

Létrehozva: 2005. január 13.
Módosítás: 2005. január 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Munka törvénykönyve összesen tíz munkaszüneti napot sorol fel. Az idén két esetben lesz munkanap-áthelyezés, erről a szociális partnerekkel történő egyeztetést követően a munkaügyi tárca vezetője adott ki rendeletet.
Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter rendeletet adott ki, miszerint 2005-ben két alkalommal lesz munkanap-áthelyezés.
Eszerint idén március 14., hétfő úgynevezett pihenőnap lesz, amit március 19-én, szombaton kell ledolgozni, míg október 31-ét november 5-én, szintén szombaton kell pótolni, ami a rendelet értelmében munkanap.
A Munka törvénykönyve (Mt) összesen tíz munkaszüneti napot sorol fel: január elseje, március 15., húsvét hétfő, május elseje, pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november elseje, december 25. és 26. Ahhoz, hogy bármilyen ünnep (például december 24.) munkaszünetté váljon, a Mt. módosítása szükséges. Erről - mint minden más törvénymódosításról - a parlamenti képviselők döntenek.
Az eddigi gyakorlat szerint december 24. pihenőnap - 2005-ben azonban nem szükséges azzá nyilvánítani, mert éppen szombatra esik. Ha a munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor miniszteri rendelet nyomán a hétfő vagy a péntek úgynevezett pihenőnap lehet, amelyet az előtte vagy az utána lévő szombaton kell ledolgozni - áll a tárca közleményében.
Ugrás vissza Ugrás vissza...