Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkent a munkanélküliség

Létrehozva: 2003. augusztus 27.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Május és július között a gazdaságilag aktív népesség 5,7 százaléka volt állástalan. A munkanélküliségi mutató így 0,2 százalékponttal csökkent az előző évihez képest, és alacsonyabb volt az április-június időszakinál is.
A munkanélküliségi ráta május és július között 5,7 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliségi mutató április és június között 5,8 százalék volt, vagyis ehhez képest 0,1 százalékos volt a csökkenés. Meg kell azonban jegyezni, hogy az április-júniusi adat 0,2 százalékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
Csaknem négymillió foglalkoztatott
Nemcsak a munkanélküliség csökkent május-júliusban, hanem a foglalkoztatottság is nőtt. Az elmúlt három hónapban a foglalkoztatottak száma 3 millió 928 ezer volt. Ez másfél százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit.
A munkavállalási korú népesség 64,8 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon a 2003. május-július időszakban. A KSH közlése szerint a munkanélküliek száma 2003. május-júliusban 239 ezer volt, valamivel alacsonyabb, mint 2002 hasonló időszakában. A csökkenés a mintavételi hibahatáron belül maradt. Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő júniusban a munkanélküliségi ráta átlagosan 7,8 százalék volt.
Kevesebben vannak tartósan állás nélkül
Magyarországon május-júliusban a munkanélküliek 42 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A tartósan munkanélküliek aránya 4,1 százalékponttal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliség átlagos időtartama 16 hónap volt, közel azonos az előző év ugyanezen időszakában mérttel.
A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 21,9 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 12,9 százalék volt. Ezek a mutatók is megegyeznek az egy évvel korábbival. Az EU-országokban az erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júniusban 15,2 százalék volt.
Csökkent az inaktívak száma
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) KSH-jelentést értékelő elemzése biztató jelnek tekinti, hogy a legutóbbi időszakban 73 ezer korábban inaktív személy jelent meg a munkapiacon. A változás azért érdemel külön figyelmet, mert Magyarországon az inaktívak aránya az uniós országokhoz képest magas: a 15-64 éves népesség mintegy negyven százalékát sem a foglalkoztatottak, sem pedig a munkát keresők táborába nem lehet besorolni.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaügyi kirendeltségein 347 368 munkanélkülit tartottak nyilván az augusztusi zárónapon, ezzel szemben a hivatal 82 ezer álláshelyet tudott felajánlani az éreklődőknek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...