Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Részletes munkaerő-piaci prognózisok készülnek

Létrehozva: 2004. március 30.
Módosítás: 2004. március 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány elfogadta a munkaügyi tárca által kidolgozott foglalkoztatáspolitikai stratégiát, így idén megkezdődik a részletes munkaerő-piaci prognózisok kidolgozása - jelentette be Burány Sándor. A miniszter közölte: az iskolarendszerű képzést az eddiginél jobban össze kell hangolni a munkaerőpiac igényeivel.
Miután a kormány nemrégiben elfogadta a foglalkoztatáspolitikai stratégiát, a szaktárca megkezdi konkrét foglalkoztatáspolitikai programok készítését - jelentette be Burány Sándor . A munkaügyi miniszter kedden találkozott hazánkban működő nemzetközi vállalatok képviselőivel, akikkel a magyar munkaerő-piaci helyzetről, annak külföldi megítéléséről és a problémák megoldásának lehetőségéről, egyebek mellett a foglalkoztatottak számának növeléséről tárgyalt.
Szükség van munkaerő-tervezésre
"A foglalkoztatás bővítéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a képzés, elsősorban a szakképzés szerkezetét összhangba hozzuk a munkaerő-piaci igényekkel" - mondta a miniszter. Ennek érdekében meg kell vizsgálni, hogy az iskolarendszerű képzés olyan szakképzettségű embereket bocsát-e ki, akikre a munkaerő-piacon szükség van. A munkaügyi miniszter szerint ismét szükség van munkaerő-tervezésre, hogy rövid és hosszabb távon is pontosan meg lehessen határozni, hogy milyen képzettségű dolgozókra van szükségük a munkaadóknak.
A munkaügyi tárca vezetője elismerte, hogy az iskolarendszerű képzés nem tud tökéletesen megfelelni a munkaerő-piaci várakozásoknak, ezért rövid távon olyan problémák jelenhetnek meg, amelyeket csak a felnőttképzésben lehet megoldani. A cél ezért az, hogy a felnőttoktatást is minél jobban hozzáigazítsák a munkaerő-piaci igényekhez - mondta Burány Sándor.
Megemlítette, hogy az oktatási tárcához tartozó integrált szakképzési centrumok és a munkaügyi minisztérium felnőttképzési centrumait lehetne összevontan fejleszteni, hiszen ezek - ha eltérő módszerekkel is - ugyanannak a tudásnak az átadását szolgálják. A miniszter azt is bejelentette, hogy a foglalkoztatáspolitikai stratégia alapján még az idén megkezdik a részletes munkaerő-piaci prognózisok kidolgozását.
Megdrágult a magyar munkaerő
A sajtótájékoztatón Rudnay János , a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke hangsúlyozta: Magyarországon előnyöket jelent, hogy a munkaidő szabadabban szervezhető, mint például Németországban, illetve nem kötik a munkáltatókat az egész országra érvényes kollektív szerződések. Így jobban alkalmazkodhatnak a helyi körülményekhez, a helyi szakszervezetek által megfogalmazott igényekhez.
Kedvezőtlen jelenségként említette ugyanakkor az üzletember, hogy az utóbbi években jelentősen megdrágult a magyar munkaerő. Mint mondta, ma egy átlagos munkavállaló a foglalkoztatónak 7900 eurójába kerül, Szlovákiában viszont csak 6500 eurót kell fizetni. Az adórendszer ez év eleji változásai ráadásul a bérköltségek további emelkedését eredményezhetik, mivel az átlagos szlovák munkavállaló a bruttó bérének 77 százalékát kapja meg, míg Magyarországon ez az arány mindössze 56 százalék - figyelmeztetett Rudnay János.
Ugrás vissza Ugrás vissza...