Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Kínai kollégájával tárgyalt a munkaügyi miniszter

Létrehozva: 2004. augusztus 16.
Módosítás: 2004. augusztus 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Többnapos hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Csang Si-lin kínai munkaügyi és társadalombiztosítási miniszter. Magyarországi kollégájával, Burány Sándorral hétfőn a munkaerő-piaci problémák kezeléséről és a szakmai együttműködés lehetőségéről tárgyaltak.
Magyarország sikeresen állt át a piacgazdaságra, és eközben sok olyan tapasztalatot szerzett a munkaerő-piaci és foglalkoztatási problémák kezelésében, amelyeket Kína jól hasznosíthat - mondta Csang Si-lin hétfőn, miután tárgyalt kollégájával, Burány Sándor munkaügyi miniszterrel, és meghívta őt pekingi viszontlátogatásra. A két politikus egyetértett abban, hogy bár nagyságrendi különbségek vannak a két ország gazdasága, és így munkaerő-piaci problémái között, mindkét országban akadnak olyan tapasztalatok, amelyeket a másikban hasznosítani lehet.
Hasznosítanák a magyar munkaügyi programokat a kínaiak
Csang Si-lin közölte: Kínában évente 24 millióan keresnek állást, és ebben a számban nincs benne az a falusi népesség, amely az agrárágazatban változtat vagy változtatna munkahelyet . A 24 milliónyi munkanélküliből körülbelül hatmillióan vannak azok, akiket állami vállalatoktól bocsátanak el a gazdasági struktúraváltás miatt, valamint évente tízmillió, az iskolakapukon kilépő pályakezdő keres munkát. Az új álláshelyek száma ugyanakkor csak mintegy évi 11 millió, hiába a gazdaság dinamikus élénkülése, hiszen a bruttó hazai termék (GDP) egyszázalékos bővülése is csak egymillió új munkahelyet eredményez.
A kínai foglalkoztatáspolitikai szakemberek a két ország együttműködése során több, hazánkban alkalmazott megoldást vehetnek. Burány Sándor elmondta, Kínában is napirenden van, hogy összhangot találjanak a képzés, átképzés, felnőttképzés és a gazdasági, munkaerő-piaci igények között. A miniszter beszélt a munkaügyi tárcának arról a tervéről, hogy a keresett szakmákban a jövő évtől ingyenesen lehessen első, ötven év fölöttiek számára második szakmát szerezni. Kínai kollégája hozzátette, hogy hasznosítanák mindazt, amit megismertek Magyarországon a munkaerő-piaci képzés, az aktív, az elhelyezkedési lehetőségeket javító programok területén.
Hivatalosan tízezer kínai van Magyarországon
A két ország munkaügyi miniszterei beszéltek a hazánkban élő kínaiak helyzetéről is. Csang Si-lin elmondta, hogy a külföldre távozó kínaiak egy idő után visszatérnek hazájukba. Hozzátette azt is, hogy a kínai kormány nem támogatja a kínaiak nagy számú kivándorlását, és nem attól reméli a munkaerő-piaci problémák megoldását. Burány Sándor közölte: nyilvántartásuk szerint mintegy tízezer kínai él hazánkban. Közülük kilencezren családi vállalkozások tulajdonosaiként dolgoznak itt, így munkavállalási engedéllyel csak nagyjából ezren rendelkeznek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...