Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szigorodnak a munkaügyi ellenőrzések

Létrehozva: 2005. július 15.
Módosítás: 2005. július 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkaügyi biztonság betartását vizsgálják a munkaügyi felügyelők júliustól, a hatékonyabb ellenőrzések érdekében száz fővel növelik a munkaügyi felügyelők létszámát. Minderről Kordás László, a munkaügyi minisztérium politikai államtitkára számolt be a kormányszóvivői tájékoztatón.
Az első féléves ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok miatt szigorítja a munkaügyi ellenőrzéseket az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség. Kordás László , a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta, jelenleg 170 felügyelő végez ellenőrzéseket. A létszámot két lépcsőben 50-50 fővel növelik. Az összesen száz fővel nagyobb felügyelet célja, hogy újabb, közel 100 000 munkavállaló foglalkoztatásának feltételei válnak ellenőrizhetővé.
A minisztérium számításai szerint jelenleg a munkavállalók 35 százaléka feketén foglalkoztatott. A gyakoribb ellenőrzések következtében így a százfős létszámbővítés azt eredményezheti, hogy a 100 ezer ellenőrzött munkavállalóból a feketén foglalkoztatottakat - becslések szerint 35 ezret - bejelentik a munkáltatók, azaz legalább minimálbér után befizetik a járulékokat. Ez pedig 4-5 hónap alatt 3 milliárd többletbevételt eredményezhet.
Célirányos ellenőrzések az első félévben
Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség az első hónapban havonta ágazatokra lebontva végzett célirányos ellenőrzéseket. Március 21. és április 1. között például 1680 munkáltatót ellenőriztek az építőiparban. Az ellenőrzések 11 629 munkavállalót és 4939 munkaeszközt érintettek. Szabálytalanságot összesen 1437 munkáltatónál találtak, és mintegy 5341 munkavállalót foglalkoztattak szabálytalanul. Az építőiparban végzett ellenőrzések során összesen 517 munkavédelmi bírságot szabtak ki mintegy 81 375 ezer forint értékben.
Az élelmiszeripar területén április 11. és 22. között ellenőrizték az érintett munkaadókat a felügyelet munkatársai. Ezen a területen 907 munkáltatónál tártak fel hiányosságokat, 54 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot, összesen 7 800 ezer forint értékben.
Június elején a fémmegmunkálógépeket és azok kezelésére vonatkozó szabályok betartását, júniusban és júliusban pedig a mezőgazdasági munkák körülményeit vizsgálták a felügyelők.
Életbe léptek az építőipari adatszolgáltatásra vonatkozó előírások
A feketemunka visszaszorítása érdekében tett intézkedések hatásainak vizsgálatára célirányos ellenőrzést rendelt el az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke. Ennek keretében júniusban mintegy 8900 munkáltató ellenőrzése során 4207 fő fekete foglalkoztatását tárták fel, melyből 215 fő külföldi állampolgár volt, munkavállalási engedély nélkül. További 1530 főnél munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos hiányosságokat találtak a helyszíni ellenőrzések során.
Az építőipari feketemunka visszaszorítása érdekében hozott törvény és annak végrehajtási rendelete péntektől, azaz július 15-étől lépett hatályba. Az előírt adatszolgáltatási kötelezettség a közbeszerzés keretében folyó, illetve a 10 millió forintot meghaladó építkezésekre vonatkozik. A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, az építtetőknek július végéig van lehetőségük pótolni az elmulasztott adatszolgáltatást.
Mentőalakulat indul Romániába
Nyolc órán belül 12 fős katasztrófavédelmi mentőalakulat indul útnak Romániába, hogy segítséget nyújtson az árvíz sújtotta területeken - közölte Batiz András kormányszóvivő.
Erről Lamperth Mónika belügyminiszter telefonon állapodott meg csütörtökön délben román kollégájával, Vasile Blagával , akit a kormány nevében együttérzéséről biztosított. A magyar felajánlást a román belügyminiszter köszönettel elfogadta. A csapatban egészségügyi és műszaki szakemberek, mentőtiszt, speciális mentő, több búvár és vízimentő is lesz.
A magyar szakemberek 10-12 napig lesznek Romániában, eseteges váltásukról gondoskodnak, és a segítő akciót meg is hosszabbíthatják. Az akció költsége előreláthatólag hat-hétmillió forint lesz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...