Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Még négy országtól várunk állásfoglalást a munkaerő-korlátozás ügyében

Létrehozva: 2004. február 6.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Külügyminisztérium szerint a jelenlegi EU-tagállamok maguk dönthetnek az átmeneti időszak alatt alkalmazott nemzeti szabályokról, ez azonban nem jelenthet visszalépést a csatlakozási szerződés aláírásakor jellemző állapothoz képest. Hazánk még négy országtól vár állásfoglalást a munkaerő korlátozásának témájában.

A jelenlegi tagállamok maguk dönthetnek az átmeneti időszak alatt alkalmazott nemzeti szabályokról, a tagállami szabályozás azonban nem jelenthet visszalépést a csatlakozási szerződés aláírásakor jellemző állapothoz képest - áll a Külügyminisztérium pénteken kiadott közléményében.

A magyar munkavállalók egyes csoportjai már a korábbi években is könnyített módon, gyorsított eljárással munkát vállalhattak egyes EU-tagállamokban, a kétoldalú egyezményeknek megfelelően. Azok a magyarok, akik egy jelenlegi tagállamban már legalább 12 hónapig tartó jogszerű munkaviszonnyal rendelkeznek, a csatlakozást követően ugyanabban a tagállamban szabadon vállalhatnak munkát.

A Külügyminisztérium közleményéből kiderül, hogy a magyar munkavállalóknak várhatóan korlátozásmentes piacra jutást biztosít Írország és az Egyesült Királyság. Ezekben az országokban várhatóan munkavállalási engedély nélkül lehet majd munkát vállalni. A brit kormány fenntartja magának a jogot, hogy a szabad munkavállalás engedményét felülvizsgálja, ha bizonyítható, hogy a szabad munkavállalást a brit jóléti juttatásokkal való visszaélésre próbálják igénybe venni.

Feltételek: teljes munkaidős szerződés és bértarifa

Feltételek mellett nyitja meg munkaerő-piacát Dánia, Svédország és Hollandia. Dánia és Svédország esetében a munkavállalási engedély zökkenőmentes kiadásának várható feltétele lesz az adott szakmában alkalmazott bértarifát és a teljes munkaidőben történő foglalkoztatást igazoló munkaszerződés megléte. Mindkét ország el kívánja kerülni az adott tagállam jóléti rendszerével visszaélni kívánók letelepedését. Ennek feltételeit még vizsgálják. Hollandia évi 22 000 fős kvótát biztosít az új tagállamból érkező munkavállalók számára.

Négy országtól várunk még állásfoglalást

A munkaerőmozgás korlátozására vonatkozó nemzeti szabályozás fenntartásáról nyilatkozott Németország, Ausztria, Franciaország, Finnország és Belgium. Az előzetes várakozásokkal ellentétben ebbe a körbe fog valószínűleg tartozni Spanyolország is. Hazánk álláspontjuk kifejtését várja Olaszországtól, Portugáliától, Görögországtól és Luxemburgtól.

A tagállamok számára az Európai Unió nem szabott határidőt arra vonatkozóan, hogy mikorra dolgozzák ki nemzeti szabályaikat. Így nemcsak a döntés tartalma, hanem meghozatalának időpontja is nehezen befolyásolható. A csatlakozási szerződés szerint Magyarország a korlátozásokat fenntartó tagországokkal szemben alkalmazhat hasonló intézkedéseket, ezekről a kormány még a csatlakozás előtt dönt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...