Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ausztria könnyíti az új uniós tagállamokból érkező ápolók foglalkoztatását

Létrehozva: 2004. június 16.
Módosítás: 2004. június 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Ausztria további könnyítésekre készül a külföldi munkavállalással kapcsolatban. Enyhítenék a kvalifikált ápolószemélyzet munkavállalásához kötött előírásokat.
Tavaly ősztől a szomszédos országokból érkező egészségügyi ápolók közül csupán azok jutottak munkavállalási engedélyhez Ausztriában, akik napi vagy heti ingázók voltak, és legalább havi 1 380 eurós bruttó bért kaptak. Az osztrák munkaügyi hivatal 120 személynek adott ki ilyen dokumentumot.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a bécsi munkaügyi kormányzat most arra készül, hogy feloldja a szakképzettséget igénylő kórházi ápolókkal szemben azt a megkötést, miszerint csak napi vagy heti ingázók vállalhatnak munkát az országban. Az új szabályozás általában kiterjed valamennyi ápolóra, akik az új uniós tagállamokból érkeznek Ausztriába dolgozni.
Előnyben részesülnek az új tagállamok munkavállalói
A munkavállalási engedélyt azonban csak akkor adják ki, ha az üres állást nem lehet belföldi és nyilvántartásba vett munkanélkülivel betölteni. Ausztriai szakértők azt mondják: az új szabályozással egyrészt eleget tesznek annak a követelménynek, hogy megkönnyítsék a kvalifikált ápolói személyzet munkavállalását, másrészt előnyben részesítik az új uniós tagállamokból érkezőket.
A bruttó 1 380 eurós fizetés arra szolgál, hogy csak szakképzett ápolói személyzetet engedjenek be az országba, ahol komoly létszámhiány van a kórházi ápolás területén. Az osztrák kormány ezzel a lépéssel tovább könnyíti az új tagállamokból érkezők munkavállalását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...