Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétfőtől forgalomba kerül a kék könyv

Létrehozva: 2005. július 29.
Módosítás: 2005. július 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Augusztus elsejétől kerül forgalomba az alkalmi munkavállalásra vonatkozó úgynevezett kék könyv és a külföldiek szezonális munkavállalásához szükséges zöld könyv. A munkaügyi intézkedések célja a kormány szerint, hogy megérje tisztességesen dolgozni.
A parlament június 27-én fogadta el a kormány száz lépés programjának munkaügy területén bejelentett intézkedések részeként az alkalmi munkavállalás szabályainak módosítását. Ennek értelmében augusztus 1-jétől kerül forgalomba az alkalmi munkavállalást igazoló kék könyv. Az intézkedés lényege, hogy ezentúl az ideiglenesen munkát vállalók is biztosítással, jogszabályi garanciákkal dolgozhatnak, a munkavégzés ideje pedig nyugdíjszerző időnek minősül - mondta el Batiz András kormányszóvivő.
Szintén hétfőtől lesz kapható a külföldiek magyarországi szezonális munkavállalásához szükséges zöld könyv. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ezentúl külföldiek 60 napra vállalhatnak hazánkban szezonális munkát, ehhez mindössze munkavállalási vízumot kell kérniük, külön munkavállalási engedély nem szükséges.
Az életbe lépett változások között említette az alkalmi munkavállalás napjainak 120-ról 200-ra emelését, a mezőgazdasági idénymunkákra keretül szabott 90 nap folyamatossá tételét és a közteherjegyek értékének csökkentését.
Innovációs fejlesztések
A kormány elfogadta szerdai ülésén a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal egyéves tevékenységéről készült beszámolót, valamint az Innovációs Alap felhasználásáról szóló jelentést. Korszerű pályázati rendszer keretében a hivatal 2004-ben 22,5 milliárd forinttal nyolc programot indíthatott, szemben a 2002-es 18,5 milliárd és a 2003-as 19,3 milliárd forinttal - mondta el a kormányszóvivő. Az Innovációs Alap forrásai között 16 milliárd forint vállalati forrás, 12,2 milliárd forintos költségvetési befizetés, valamint 7,1 milliárdnyi egyéb bevétel szerepelt.
Batiz András hangsúlyozta, Magyarország gazdasági vonzereje nőtt és átalakult: a korábban alacsonyan képzett olcsó munkaerő helyett mára a magasan képzett, értékes tudást képviselő munkaerő miatt lett vonzó az ország.
Ugrás vissza Ugrás vissza...