Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kitolják reálhozamok kifizetésének határidejét

Cikk:

A kormány várhatóan november végéig meghosszabbítja a reálhozamok kifizetésének határidejét, mert egyes volt magánpénztári tagoknak az adatai hibásan szerepeltek a pénztárak nyilvántartásában – mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteken.

A volt pénztártagoknak a hatályos jogszabály szerint augusztus 31-ig kellett kézhez kapniuk a reálhozamot. A határidő meghosszabbításáról a kormány már a jövő héten dönthet, az a rendelettervezet módosítás, ami a határidőt november végéig tolná ki, már a kormány előtt van. A határidő módosítás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a magán-nyugdíjpénztári tag nem értesítette a pénztárat arról, hogy hibás a nyilvántartott adat. Abban az esetben, ha a pénztártag értesítette a kasszát arról, hogy rossz helyre postázta a pénzt, és a nyugdíjpénztár nem tartotta be az augusztus 31-i határidőt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nagy valószínűséggel meg fogja bírságolni a pénztárat - mondta Selmeczi Gabriella.

A miniszterelnöki megbízott szerint az átlagos reálhozam 76.000 forint volt. Aki kifogásolja a kifizetett hozam mértékét, első körben saját magánnyugdíj-pénztárához kell fordulnia, majd második körben küldheti el panaszát a PSZÁF-nak és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak. A két szervezet átvilágítja a magánnyugdíjpénztárak vagyongazdálkodását és működési költségeit, és az eredményeket a kormány és az Országgyűlés is meg fogja tárgyalni, arról jelentés készül.

Selmeczi: helyesen döntött a kormány

A kormány és az Országgyűlés helyesen döntött, amikor tavaly ősszel elkezdte a nyugdíjvédelmi programot – mondta Selmeczi Gabriella. A megbízott szerint a magánpénztárak létrehozása növelte az államháztartás hiányát és az eladósodottságot; ha pedig a 13 év alatt befizetett pénztári tagdíjak mindvégig állampapírba lettek volna befektetve, 700 milliárd forinttal magasabb lenne a hozam, ami a pénztártagoknak fejenként átlagosan 200 ezer forintot jelentett volna.
 
A Stabilitás Pénztárszövetség csütörtökön arról számolt be, hogy az összes magánnyugdíjpénztár határidőre befejezte a reálhozamok átutalásának elindítását, azoknak is időben újrautaltak, akik hibás adataikat 2011. május 31. után módosították. A Stabilitás azt tanácsolta a volt pénztártagoknak, hogy várják meg az elszámolási értesítőt, amelyben szerepel, hogy a megtermelt hozamból mennyi az inflációt kompenzáló rész, amely a tőke összegével együtt az államkasszába került, és mennyi a többletteljesítményből adódó reálhozam.

Ugrás vissza Ugrás vissza...