Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Tizenhat agrártörvényt módosítanának egy javaslatban

Cikk:

Két tavalyi alkotmánybírósági határozat, illetve európai uniós kötelezettség miatt tizenhat, az agráriumot érintő törvény módosítását javasolja a kormány - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az agrártárgyú jogszabályok közül tizenhat törvény kisebb-nagyobb korrekcióját javasolja a kormány - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az expozéjában kedden a parlamentben. A törvénymódosítás elsődleges okai között két tavalyi alkotmánybírósági határozat szerepel.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal (mgszh) létrehozásáról és működéséről szóló kormányrendelet azon részét, amely szerint ahol elsőfokú közigazgatási jogkörben az mgszh központja jár el, ott a döntés ellen közigazgatási eljárás keretében nincs helye fellebbezésnek. Az Országgyűlés előtt lévő javaslat törvényi szinten mondja ki a fellebbezés kizárását - mondta Gőgös Zoltán.

A másik Ab-döntés szerint a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvénynek a miniszteri rendeletek megalkotására vonatkozó felhatalmazását pontatlanul, túl általánosan fogalmazták meg, a most benyújtott javaslat ezeket pontosítva tartalmazza.

A módosítás harmadik indoka európai uniós kötelezettségből fakad, ugyanis ez EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert a hazai szabályozás nem teremtette meg a teljes összhangot a vadon élő madarakról szóló irányelv, valamint a géntechnológiával módosított mikroorganizmusok zárt rendszerben történő felhasználásáról szóló irányelv között. A törvényjavaslat pótolja ezt a hiányosságot - közölte Gőgös Zoltán.

A javaslat ezeken felül szól például a vadfarm fogalmának szabályozásáról, az állami tulajdonú halászati vízterületekre vonatkozó országos érvényességű, kutatási célú halászati engedélyekről és a kóbor állatok tulajdonjogáról is.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...