Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Maruzsa Zoltán az új felsőoktatási helyettes államtitkár

Cikk:

Maruzsa Zoltán, az ELTE oktatója az új felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szeptember 15-étől - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Budapesten. Az ELTE bölcsészettudományi karának adjunktusa, az új- és jelenkori egyetemes történeti tanszék oktatója Kis Norbertet követi a helyettes államtitkári székben.

Maruzsa Zoltán 35 éves, oktatási területe a XX. századi egyetemes történelem. Kis Norbert távozását júniusban jelentették be, a mintegy öt hónap után távozó helyettes államtitkár a közigazgatási tárcánál kap új feladatot. Maruzsa Zoltán megtisztelőnek nevezte a felkérést és azt mondta: a felsőoktatás komoly átalakítás közepén tart, a törvény és a területre vonatkozó rendeletek többségének megalkotása jó irányt jelölt ki. Az előtte álló feladatok között a szerkezetátalakítást, a tanárképzés átalakítását emelte ki, és fontosnak tartotta az intézményekkel, valamint a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) való együttműködést.

Hoffmann Rózsa bemutatta a sajtó képviselőinek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét, Marekné Pintér Arankát is, aki köszöntőjében az esélyegyenlőség megteremtésének fontosságát emelte ki és cáfolta, hogy be szeretnék zárni a kisiskolákat. Nyolc tanulóval minden településen indulhat alsó tagozatban oktatás, az állam biztosítja a feltételeket, és az önkormányzatok a 198 tankerületben együttműködnek az állammal. November elsejétől az önkormányzati együttműködések keretében áttekintik, hogy az egyes telephelyek miként kerülnek át a központhoz – fogalmazott a megbízott elnök.

A 120 munkatárs foglalkoztatását tervező Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 20 emberrel kezdte meg munkáját; az új struktúra működtetési feltételeinek kialakításával és a szükséges jogszabály-módosítások kidolgozásával készítik elő a zökkenőmentes átadás-átvételt. Az átalakítás csaknem 3 ezer intézményt, 1,2 millió tanulót és 120 ezer pedagógust érint.

Ugrás vissza Ugrás vissza...