Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Projektbiztos irányítja a Nabucco építését

Cikk:

A Nabucco meg fog épülni, nincs alternatívája - közölte Budapesten az unió energiabiztosa. A miniszterelnök szerint a gázellátás régóta nem üzleti-gazdasági kérdés, közvetlenül érinti a nemzeti és a regionális szuverenitást.

Magyarország teljes politikai súlyával a Nabucco gázvezeték megépítése mellett van, és tesz is azért, hogy a projekt megvalósuljon - mondta Kóka János gazdasági miniszter.

Az európai gázellátás kihívásairól szóló nemzetközi konferencia keretében tartott tájékoztatón a miniszter kifejtette: rossz az a beállítás, amelyik ellenségnek tekinti Oroszországot és az orosz gázt.

Új vezetékekre van szükség

Hozzátette: Európa importgázigénye 2020-ra 100 milliárd köbméterrel nő, miközben a kitermelési szintje stagnál vagy inkább csökken, ezért nemcsak a régi vezetékekre és az orosz forrásokra van szükség, hanem újakra is, ezen belül az éves szinten 30 milliárd köbméter szállítására tervezett Nabucco vezetékre és más új szállítási lehetőségekre is.

Andris Piebalgs uniós energiabiztos közölte: a Nabucco meg fog épülni, nincs alternatívája. Legfeljebb az fordulhat elő, hogy nem az a konzorcium vagy nem azok a konzorciumi tagok hozzák létre, amelyek most dolgoznak a projekten.

A biztos szerint a Nabucco nemcsak egy közös uniós projekt, kifejezi azt is, hogy van közös európai energiapolitika.

A gáz 80 százaléka importból származik

Kóka János elmondta: Magyarország a gázellátást tekintve a legveszélyeztetettebb európai ország, mivel az elsődleges energiamérlegben a gáz aránya eléri a 40 százalékot. A gáz 80 százaléka importból, főleg Oroszországból származik.

A miniszter úgy vélte, most minden, politikai és üzleti szándék együtt van ahhoz, hogy a projekt felgyorsuljon. Reményt ad erre az is, hogy az unió projektbiztost nevezett ki a Nabucco élére.

Az építés megkezdésére annál is inkább szükség van, mivel a jelenlegi 500 milliárd köbméteres európai felhasználás 15 év múlva 600 milliárd köbméterre nő, s már a mostani fogyasztásból is 300 milliárd köbméter az import. Ez utóbbi nő meg 100 milliárd köbméterrel 2020-ra.

Gyurcsány: az energiaellátás biztonsági kérdés
Az energia-, ezen belül a gázellátás régóta nem üzleti és gazdasági kérdés, közvetlenül érinti a nemzeti és a regionális szuverenitást és biztonságot - mondta a miniszterelnök a konferencián. Gyurcsány Ferenc hozzátette: éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy új gázforrásokat és útvonalat találjunk.

A tervezett Nabucco gázvezeték előnyei közé sorolta, hogy új útvonalon új forrásokat nyit majd meg. Hozzátette: a projekt egyetlen hátránya, hogy nagyon lassan halad.

A kormányfő sürgette a finanszírozási kérdések mielőbbi megoldását, és üdvözölte, hogy az unió a projekt felgyorsítására külön biztost kért fel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...