Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nabucco: aláírták a kormányközi megállapodást

Létrehozva: 2009. július 13.
Módosítás: 2009. július 14.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Nabucco gázvezeték építésében érintett országok (Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária, Törökország) kormányfői hétfőn Ankarában aláírták a vezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást, a Nabuccón várhatóan 2014-től szállítanak majd gázt, teljes kapacitása pedig 2020-ra épül ki.

A résztvevő országok vezetői hétfőn Ankarában aláírták a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről, Magyarország pedig még júliusban megkezdi a tárgyalásokat a Nabucco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének gyakorlati megvalósításáról. Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország miniszterelnöke írta alá. A magyar delegáció Bajnai Gordon miniszterelnök vezetésével érkezett Ankarába, a küldöttség tagja volt Kóka János, a Nabucco-bizottság elnöke is. A Nabucco-konferencián jelen volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke mellett Azerbajdzsán, az Egyesült Államok, Egyiptom, Grúzia, Irak, Katar, Németország, Olaszország, Svédország, Szíria és Türkmenisztán képviselője is. A hétfőn aláírt megállapodás szövegét a külügyminisztérium hamarosan nyilvánosságra hozza - közölte Bayer Mihály, a magyar utazó Nabucco-nagykövet a török fővárosban.

A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz. A csővezeték Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Várhatóan 2014-ben kezd gázt szállítani, és a maximális kapacitása 2020-ra épül ki. A beruházás költsége 2008-as árakon 7,9 milliárd euró.

Bizottság ellenőrzi a beruházást

Az egyezménnyel - magyar javaslatra - létrehozták a Nabucco Bizottságot a beruházás segítésére és ellenőrzésére. A bizottságba az aláíró kormányok egy-egy képviselőt küldenek, továbbá, megfigyelői státussal a német kormány, az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Bizottság és a Nemzetközi Nabucco Társaság is részt vehet a bizottságban.

A főszerep mostantól a megvalósításra alapított Nabucco konzorciumé - a bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH-é, ezt nevezi a hétfőn aláírt megállapodás Nemzetközi Nabucco Társaságnak, amelynek a magyar Mol Nyrt., az osztrák OMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas, valamint a német RWE energiavállalat a tulajdonosa.

Magyarország azonnal megkezdi a tárgyalásokat az építkezésről

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírása előtt elmondta: Magyarország még ebben a hónapban megkezdi a tárgyalásokat a Nabucco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének gyakorlati megvalósításáról. Kóka János hétfőn közleményben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy mihamarabb el kell indítani a Nabucco gázvezeték építését, és még erősebb nemzetközi politikai összefogásra van szükség ahhoz, hogy a tervekből csővezeték legyen. Az Országgyűlés Nabucco eseti bizottságának elnöke rámutatott: a kormányközi megállapodás ankarai aláírása azt a világos üzenetet küldi minden érintettnek, hogy a Nabucco-projekt életképes.

Andris Piebalgs uniós energiaügyi biztos bejelentette, hogy a Nabucco-gázvezetéken szállítandó gázra már 16 nem kötelező ajánlat érkezett azoktól a cégektől, amelyek szívesen vásárolnának a majdan 31 milliárd köbméteres csúcskapacitású vezetékből. Az első szállítási szerződéseket eredményező ajánlatok zárását a jövő év elejére várják. A jegyzési eljárás - amely már az idén megkezdődik - a potenciális befektetők számára jelzésértékű lesz arra vonatkozólag, mennyi kereslet várható a gázra a 2014-től induló szállítást követően.

Továbbra is kérdéses, hogy szállítóként bekapcsolódik-e Irán a programba. Az Egyesült Államoknak nincs kifogása az ellen, hogy Oroszország bekapcsolódjon a Nabucco-programba, ellenzi azonban Irán részvételét, a török miniszterelnök viszont kiállt Irán bevonása mellett.
Ugrás vissza Ugrás vissza...