Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiemelt jelentőségű projekt lett a Nabucco-vezeték megépítése

Cikk:

A kormány kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította a Nabucco-beruházással kapcsolatos hatósági ügyeket, valamint a magyar és a horvát gázvezetékrendszer összekapcsolását - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán.

A döntés eredményeként akár fél évvel hamarabb megépülhet a Nabucco-gázvezeték magyarországi szakasza. A vezeték Magyarországon 388 kilométer hosszú lesz, a romántól az osztrák határig tart majd. A beruházás egymilliárd euróba kerül, 2011 második felében kezdődik és 2014-15-re fejeződik be. Ezután évente 31 milliárd köbméter gázt juttathatnak a vezetéken keresztül Európába. A döntésre azért volt szükség, mert meg kell erősíteni az energiabiztonságot Magyarországon – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Húszmillió euróba kerül a magyar-horvát gázvezeték összekötése

Szollár Domokos szerint szintén fontos, hogy a magyar gázvezetékrendszert összekössék az összes többi közép-európai gázvezetékrendszerrel. Ennek része a magyar és a horvát hálózat összekapcsolása, ami 2011. január elsejétől meg is valósul. A két vezetékrendszer összekötéséhez 210 kilométeres szakaszt építenek, összesen 20 millió euróért. Ha ez megvalósul, akkor könnyen el lehet juttatni a délről érkező cseppfolyós gázt Közép-Európába – magyarázta Szollár Domokos.

Kiemelt projektté azokat a beruházásokat lehet nyilvánítani, amelyek részben vagy teljesen európai uniós forrásból valósulnak meg, legalább 250 munkahelyet teremtenek és fejlesztés értéke eléri az ötmilliárd forintot. A Nabucco-gázvezeték magyarországi szakaszának építése mind a három feltételnek megfelel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...