Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megvannak a Nabucco környezetvédelmi engedélyei

Cikk:

A Nabucco gázvezeték magyarországi szakasza - amely 384 kilométer hosszan szeli majd át az országot - megkapta az utolsó szükséges környezetvédelmi engedélyt is, ezzel Magyarország az első Nabucco-ország, amely sikeresen befejezte az engedélyeztetési eljárást - közölte a Nabucco Konzorcium kedden. A gázvezeték a török-bolgár határ közeléből Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül szállít majd gázt, a vezeték Baumgartenben, a Közép-európai Gázelosztó Központban ér véget.

A Közép-Duna-völgyi, az Észak-magyarországi,  az Alsó-Tisza-vidéki,  valamint a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is kiadta a szükséges környezetvédelmi engedélyeket. A következő lépés Magyarországon a kezdeti mérnöki és tervezési munkák véglegesítése, és a szükséges építési engedélyek beszerzése lesz - idézi a közlemény Bercsi Gábort, a Nabucco Gázvezeték Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját.

Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a döntés jelentős előrelépés Magyarországon, és egyben fontos mérföldkövet jelent a "Nabucco West" projekt életében. Hozzátette, hogy "a kormányközi megállapodásra alapozott együttműködés a magyar hatóságokkal példaértékű volt".
 
A Nabucco konzorcium emlékeztet arra, hogy a környezetvédelmi engedély megszerzése Magyarországon két szakaszból álló folyamat, amelyet a Nabucco 2010 első negyedévében kezdett meg azzal, hogy az előzetes környezeti hatástanulmány dokumentációját benyújtotta a négy hatósághoz. Mind a négy környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség pozitív döntését követően, 2010 szeptemberében megkezdődött a folyamat második szakasza a részletes környezeti hatástanulmányok benyújtásával ugyanezen felügyelőségekhez.

Idén júniusban derült ki, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A Nabucco konzorcium május 16-án nyújtotta be a tervezett Nabucco gázvezeték módosított, rövidebb nyomvonalú változata, a  Nabucco West ajánlatát az azerbajdzsáni Shah Deniz II konzorciumnak.

A  bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004 júniusában alakult meg, tagjai az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE.

Ugrás vissza Ugrás vissza...