Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nagy Imrére emlékeztek Budapesten

Létrehozva: 2003. június 16.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nagy Imre egykori miniszterelnökre és 1956. hősi halottaira emlékeztek közjogi méltóságok, országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egykori bajtársak, rokonok és barátok hétfőn Budapesten a Vértanúk terén. Medgyessy Péter bejelentette, hogy a Nagy Imre Ház ezentúl mindenki számára nyitva áll.
A Vértanúk terén az emlékezés és kegyelet koszorúit helyezte el Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök, Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke, Németh János , az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke.
Koszorút helyezett el Nagy Erzsébet , a néhai miniszterelnök lánya, a Nagy Imre Társaság örökös elnöke is. A kormány több tagja mellett koszorút helyezett el Dávid Ibolya , az MDF és Kuncze Gábor , az SZDSZ elnöke is.
Főhajtás a 301-es parcellánál
A Rákoskeresztúri Köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellájánál emlékeztek Nagy Imre egykori miniszterelnökre és 1956 hősi halottaira közjogi méltóságok, országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egykori bajtársak, rokonok és barátok hétfőn Budapesten.
A Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál, a 45 éve kivégzett Nagy Imre és a vértanúk szimbolikus sírjánál, valamint a 298-as parcella központi kopjafájánál a kegyelet virágait helyezte el és tiszteletét fejezte ki a Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a köztársasági elnök nevében Becker Pál hivatalvezető, a kormány nevében Iváncsik Imre , a honvédelmi tárca államtitkára. Koszorút helyezett el Németh János, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.
A Belügyminisztérium nevében koszorút helyezett el Tóth Zoltán közigazgatási államtitkár, Béndek József , a határőrség vezetője és Hatala József , az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium nevében Szenes Zoltán altábornagy, vezérkari főnök, a fővárosi önkormányzata nevében Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes koszorúzott.
A megemlékezésen a parlamenti frakciók képviseletében részt vettek Nagy Nóra és Nyakó István (MSZP), Kuncze Gábor (SZDSZ) és Pettkó András (MDF) képviselők. Az eseményen részt vett Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és Lenkovics Barnabás ombudsman is, akik szintén elhelyezték virágaikat az egykori miniszterelnök és társainak szimbolikus sírjánál. A Nagy Imre Társaság alelnökei és a Szabadságharcosokért Alapítvány kurátorai is koszorút helyeztek el az emlékhelyen.
Megnyitja kapuit a Nagy Imre Ház
A Nagy Imre Ház a nyári szünidő után megnyitja kapuit a nagyközönség előtt ? jelentette be Medgyessy Péter a mártír miniszterelnök egykori otthonában. Nagy Imre 1949 és 1956 között élt a II. kerületi Orsó utcában. Az épületben egy 1997-es kormányhatározat nyomán gyűjtötték össze a néhai kormányfő hagyatékát, melyet a Magyar Tudományos Akadémia és a Nagy Imre Alapítvány közösen kezel. Az emlékházat eddig csak kutatók látogathatták, hétfőn azonban már az első iskolás csoport is megtekinthette a múzeumot. A Pitypang Utcai Általános Iskola diákjait Nagy Erzsébet és Medgyessy Péter vezette körbe.
A kormányfő elmondta: Nagy Imre személye és tragédiája cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy 1956-nak igenis van igazi baloldali hagyománya. - Akkor is, ha akadnak olyanok, akik 56 ünnepléséből szívesen kirekesztenék a baloldalt - tette hozzá Medgyessy Péter. A miniszterelnök szerint Nagy Imre baloldali ember és baloldali polgár volt.
Medgyessy Péter elmondta, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök tavaly decemberben adta át Magyarországnak az egyik snagovi dossziét Nagy Imre kézirataival és feljegyzéseivel. A dossziét eljuttatják az Országos Levéltárba, majd egy másolt példányt "a köztársaság kegyeletének jeléül" átadott Nagy Erzsébetnek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...