Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nagy Imrére emlékeztek születésének 110. évfordulóján

Létrehozva: 2006. június 7.
Módosítás: 2006. június 12.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Emlékülést rendeztek Nagy Imre születésének 110. évfordulója alkalmából, amelyen bemutatták a mártír miniszterelnök snagovi naplójegyzeteit. Gyurcsány Ferenc szerint meg kell érteni 1956 sokszínű, sokgyökerű ügyét, nem mai politikai szándékainkat kell alátámasztani vele.  
Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök szerint a jelenkorban is érvényes, ami 1956-ban, akkor - bár az első szó kicsit megbicsaklik - mindenki egyetértett a forradalom ügyének három legfontosabb célkitűzésével, de csak addig a kérdésig, hogy demokrácia vagy diktatúra, szabadság vagy alávetettség, nemzeti öntudat, függetlenség vagy önfeladás, ezen túlmenően mindenki másképpen akarta berendezni a szabad, független Magyarországot.  
A miniszterelnök nyitotta meg az emlékülést
A kormányfő ezzel a köszöntővel nyitotta meg a Nagy Imre Alapítvány, a Nagy Imre Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia szerdai, budapesti emlékülését, Nagy Imre mártír miniszterelnök születésének 110. évfordulója alkalmából.  
Gyurcsány Ferenc példaként említette, hogy Nagy Imre személyét baloldali, szociáldemokrata, liberális, keresztényszociális polgáraink is tisztelik, de valaki a baloldali Nagy Imrét, valaki a demokratizálót és valaki a nemzeti függetlenséget zászlajára tűzőt.  
A politikus úgy jellemezte Nagy Imrét, hogy haláláig baloldali, demokratizáló kommunista is volt, aki két világ határára érkezett, ahol véget ért a diktatúra és kezdődik a demokrácia, de eközben szenvedett múltja és jelene miatt, nem önmagáért, hanem, hogy mi lesz ezzel az országgal.  
A pluralizmus kapcsán Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a mai politikában Mécs Imre és Wittner Mária is az 1956-os forradalom ügyének hordozója, amit el kell fogadni, és fel kell dolgozni, akkor is, ha nagy távolságok választják el őket.  
A kormányfő úgy értékelte, hogy meg kell érteni 1956 sokszínű, sokgyökerű ügyét, nem mai politikai szándékainkat kell alátámasztani vele.  
Egy kötetben a jegyzetek és a levelezés
Az emlékülésen mutatták be a Nagy Imre snagovi naplójegyzeteit, gondolatait, illetve az ő és társai levelezését illusztráló, könyv alakban megjelent műveket. A néhai miniszterelnököt Romániába, Snagovba internálták, miután a szovjet csapatok november 4-i betörése után menedékjogot kért a jugoszláv nagykövetségen.  
Az emlékülésen - Nagy Imre több harcostársa mellett - megjelent Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és Kosáry Domokos történész, az intézmény volt elnöke, illetve Göncz Árpád egykori államfő is.  
Koszorúzás a Vértanúk terén
A Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány képviselői, az emlékülés előtt más civil szervezetekkel és az MSZP országgyűlési frakciójának delegáltjaival megkoszorúzták Nagy Imre emlékművét a budapesti Vértanúk terén.  
A Nagy Imre születésének 110. és az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójával egybeeső, egyfajta nyitánynak is szánt konferencián részt vettek Nagy Imre családjának tagjai is. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...