Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az 56-os vértanúkra emlékeztünk

Létrehozva: 2008. június 16.
Módosítás: 2008. június 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az 1956-os forradalom ötven évvel ezelőtt kivégzett miniszterelnökére és mártírtársaira emlékeztek szerte az országban. A békés megemlékezéseken a közjogi méltóságok és politikusok mellett megjelentek a mártírhalált halt Nagy Imre családtagjai, valamint a szabadságharc több résztvevője is.

Katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg hétfőn a közjogi méltóságok és a kormány, valamint a parlamenti pártok képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc 1958. június 16-án kivégzett miniszterelnökének szobrát a budapesti Vértanúk terén. A család nevében a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin helyezett el koszorút.

A közjogi méltóságok az 56-osok terén álló emlékműnél is lerótták kegyeletüket az áldozatok emléke előtt. Sólyom László és Maléter Pál özvegye együtt koszorúztak az Új Köztemető 301-es parcellájában.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, valamint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője eltérő időpontban rótták le kegyeletüket az Új Köztemetőben.

Koszorúzás a Vértanúk terén: a család nevében a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc (b) helyez el koszorút

Több civil szervezet, köztük a Történelmi Igazságtétel Bizottság is megjelent Nagy Imre és a névtelen áldozatok sírjánál, hogy elhelyezzék az emlékezés virágait.

A kormányfő délután a budapesti Kozma utcai kisfogház udvarán azt mondta, az 1956-os mártírok kitartásából erőt meríthet a magyar nemzet. Gyurcsány Ferenc a hősök emlékének megbecsülésére hívott fel.

A jövőben Maléter Pál vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter nevét viseli a Magyar Honvédség budapesti, Zách utcai laktanyája. A névadó ünnepségen részt vett az államfő mellett Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az ünnepségen arról beszélt, sokat köszönhetünk a hősöknek, a mai békéért, biztonságért és demokráciáért.

Este a Parlament épületében emlékülést tartottak, melyen az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői mellett jelen volt Szili Katalin házelnök is.

A kormányfő itt azt hangoztatta: nem lehet egyszerre tisztelni 1956-ot, elfogadni annak demokratikus hagyományait, majd ábrándozni egy magyar prezidenciális rendszerről, mert a kettő nem fér össze.

A történelmi háttér

Ötven éve, 1958. június 16-án hajtották végre Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnöke és vádlott-társai: Maléter Pál honvédelmi miniszter és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét. Nagy Imre, aki 1956. október 24-e és november 4-e között állt a kormány élén, igyekezett a felkelők célkitűzéseit elfogadtatni a kommunista párt vezetésével, ugyanakkor mérsékelni az általa túlzónak tartott követeléseket. Fellépett a szovjet csapatok távozásáért, deklarálta a többpártrendszer bevezetését, majd november 1-jén Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből és az ország semlegességét. November 4-én hajnalban drámai rádióbeszédben jelentette be a szovjet inváziót, majd több társával a jugoszláv követségen kért menedékjogot. November 22-én Kádár János menlevelével elhagyták a követséget, de ezután a szovjetek őrizetbe vették őket, majd a romániai Snagovban "házi őrizetbe", fogságba kerültek. A tisztségéről lemondani nem hajlandó Nagy Imre nem egyezkedett az új rendszerrel.

A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg. Nagy Imrének és mártírtársainak 1989. június 16-ai újratemetése a rendszerváltás jelképes eseménye lett.

Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

Ugrás vissza Ugrás vissza...