Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bemutatkozott az új adatvédelmi hatóság

Cikk:

Az adatvédelem napja (január 28-a) alkalmából Péterfalvi Attila bemutatta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság intézményét, valamint közvetlen munkatársait. A NAIH elnöke hangsúlyozta: az általa vezetett új intézmény teljes egészében független, és megfelel a vonatkozó európai uniós irányelvben megfogalmazott kritériumoknak.

A január 1-je óta működő adatvédelmi hatóság megalakulása szorosan összefügg az alkotmányozási folyamattal, továbbá szorosan kapcsolódik az ombudsmani rendszer átalakításához. Az új, egybiztosos rendszerrel nyilvánvalóvá vált, hogy az adatvédelmi ombudsmannak ezt a struktúrát el kell hagynia, hiszen nem lehet helyettese az alapjogi biztosnak, mert akkor nem lehetne független. A brüsszeli kritikákkal kapcsolatban Péterfalvi Attila nem zárta ki, hogy módosíthatják a kérdéses jogszabályt, az elnök szerint azonban ezek nem olyan kardinális kérdések, amelyek alapvetően érintenék a hatóságot.

A NAIH zárja le az adatvédelmi biztos ügyeit

Az elnök közölte: a NAIH nem jogutódja ugyan jogi értelemben az adatvédelmi biztosnak, de a folyamatban lévő ügyeket az új intézményben fejezik be. Péterfalvi Attila új pozíciójában is folytatni akarja a korábbi, adatvédelmi biztosként végzett munkáját, amelyben az adatvédelem mellett az információszabadság is hangsúlyos területté válik. A biztos a gyermekjogok érvényesítését is kiemelt területként kezeli, az ehhez kapcsolódó propagandamunkába pedig bevonná a hírközlési hatóságot is.

Az új hivatal szervezete

A NAIH elnökhelyettese Szabó Endre Győző, aki 2003 és 2010 között - egy kisebb megszakítással - az adatvédelmi biztos hivatalában dolgozott. A hatóság nemzetközi főosztályát Sziklai Júlia, míg a vizsgálati főosztályt Révész Balázs vezeti; Péterfalvi Attila korábban már mindhármójukkal dolgozott együtt.

A NAIH székháza a II. kerületi, Szilágyi Erzsébet fasorban található, az intézményt a Teleki László Alapítvány által korábban használt épületében helyezték el. Az új hatóság logója egy közös kontúrú kulcs és arc, ami Péterfalvi Attila szavai szerint mindkét, a hatóság hatáskörébe tartozó alapjogra érvényes, és a "védelmet", valamint a "nyitást" is jelképezi.

Személyes adatok a világhálón

Szabó Endre Győző elnökhelyettes felidézte: az adatvédelem napja azért január 28-a, mert 1981-ben ezen a napon írták alá az Európa Tanács adatvédelmi egyezményét. Mint mondta, már ekkor szükséges volt, hogy a számítógépes adatkezelés területeit egy nemzetközi dokumentumban rögzítsék, az egyének magánszférájának védelme érdekében. Az elnökhelyettes szerint a világhálóra feltöltött személyes adatokra később az érintetteknek már nincs hatása, nem tudják, mi történik azokkal, ezért nagy körültekintésre van szükség személyes adataink világhálós megosztásakor.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...