Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Háromezer vizsgálatot indított tavaly az adatvédelmi hivatal

Cikk:

Csaknem háromezer bejelentés ügyében indult valamilyen vizsgálati, 33 ügyben pedig hatósági eljárás az elmúlt évben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) - közölte Péterfalvi Attila elnök szerdán, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján, melyen ismertette a hatóság 2012. évi beszámolóját. A tavalyi ügyek többsége, 78 százaléka az adatvédelmet érintette, 12 százaléka az információszabadságot, további 5 százalék mindkét alapjogot, 5 százalék pedig egyiket sem.

A NAIH tavaly 207 jogszabály-véleményezést is érintő ügyet vizsgált, és 46 módosítást kezdeményezett. A hatósághoz 69 közérdekűadat-igénylés érkezett, és ezek mindegyikére sikerült a 15 napos határidőn belül válaszolni. A 69 közérdekűadat-igénylés soknak számít a korábbi évi 19-hez képest, és azt jelzi, hogy a NAIH tevékenységét az első évben élénk érdeklődés kísérte - jelentette ki Péterfalvi Attila.

Az elnök ismertetett egy - a www.naih.hu honlapján közzétett - felmérést is, amelyből egyebek mellett az derül ki, hogy a megkérdezett felnőttek többségét, 62 százalékát érdekli saját adatainak a védelme, és csak 18 százalékuk mondja azt, hogy nem foglalkozik a kérdéssel. Felidézte, hogy a Velencei Bizottság a hatóság függetlenségét minden – így pénzügyi – szempontból is jónak értékelte és példaként állította számos európai ország elé. Tavaly az év végére már 59 emberrel működő NAIH 390 millió forintból gazdálkodhatott, és ennek jelentős része személyi jellegű kiadás volt.


Engedélyt kapott a Google Street View is

Ismertebb ügyeik között az elnök megemlítette a Google Street View szolgáltatását, amelynek a hatóság zöld jelzést adott, azzal, hogy felhívta a figyelmet a megfelelő garanciális szabályok betartására. Utalt arra, hogy az új jogalap miatt változtattak a korábbi (még Jóri András adatvédelmi biztos idején hozott) elutasító állásponton. Idén a NAIH az alapjogi biztossal és a hírközlési hatósággal közösen egy gyerekjogi projektre készül, amelynek keretében a biztonságos internethasználatra akarják felhívni a figyelmet.

Idén vizsgálni fogják, hogy a különböző internetes oldalakon megfelelően kezelik-e a felhasználók adatait, érvényesül-e - különös tekintettel a fiatalkorúakra - jogaik védelme – mondta el Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese. A hatóság széles körűen és szisztematikusan ellenőrizni fogja a helyi önkormányzatok honlapjait is, hogy közzéteszik-e a helyi adótartozást felhalmozók adatait. Tavaly már szabtak ki bírságot egy vidéki önkormányzatra, és az ügyben a bíróság is a NAIH-nak adott igazat.

Péterfalvi Attila elmondta: arról értesültek, hogy a Corvinus Egyetemen "a korrupció elleni küzdelem jegyében" átfogó felmérést végeztek az önkormányzati honlapokról, az azokon kötelezően közzéteendő adatokról. Jelezte, célszerűnek tartaná ha ennek a felmérésnek az eredményeit ők is felhasználhatnák, ezért fel akarják venni a kapcsolatot az egyetemmel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...