Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új elemekkel bővül a nemzeti alaptanterv

Létrehozva: 2007. július 19.
Módosítás: 2007. július 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Azoknak a képességeknek a fejlesztését támogatják a nemzeti alaptanterv új elemei, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres elhelyezkedéshez, segítenek a gazdaság világában.

A szokásos háromévenkénti felülvizsgálat eredményeként új elemekkel bővül a nemzeti alaptanterv (nat), elsősorban annak érdekében, hogy jobban igazodjon a mindennapi élethelyzetekben szükséges készségek és képességek elsajátításához - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: a nat alapfilozófiája változatlan maradt, de a dokumentum pontosabb lett és új elemekkel egészült ki. Ez nem jelenti azt, hogy az iskoláknak új pedagógiai programot kellene hirdetniük - mondta a kormányszóvivő.

Összhangban a kormányprogrammal

A módosítások összhangban állnak a kormányprogrammal, és megerősítik a közoktatásban a képességalapú, használható tudást nyújtó oktatást, valamint támogatják az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kompetenciák elsajátítását.

Tragikus buszbaleset Makónál

Gyurcsány Ferenc valamennyi magyar polgár nevében táviratban nyilvánította ki részvétét a román miniszterelnöknek a román állampolgárok halálát okozó hajnali baleset miatt - közölte Budai Bernadett.

A miniszterelnök biztosította a román kormányfőt és az áldozatok hozzátartozóit, hogy a magyar hatóságok kivizsgálják és tisztázzák a baleset körülményeit, továbbá minden segítséget megadnak a hozzátartozóknak és a román hatóságoknak.

Hajnalban egy cseh rendszámú, román állampolgárokat szállító turistabusz összeütközött Makó közelében egy német autószállítóval, a balesetnek 7 halottja és 16 sérültje van.

A kormányszóvivő kitért arra, azoknak a képességeknek a fejlesztését támogatják a nat új elemei, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres elhelyezkedéshez, segítenek a gazdaság világában, valamint a modern társadalomban való eligazodásban, továbbá olyan ismeretek, amelyek a tudatos állampolgári léttel függnek össze.

Példaként említette az emberi jogok tiszteletben tartását, a nemzeti identitást, a szociális érzékenységet, a környezetért érzett felelősség erősítését vagy a demokratikus intézményrendszer mélyebb ismeretét.

Tudatos fogyasztásra nevel

Budai Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi kultúra is nagyobb hangsúlyt kapott, mert az iskolai nevelésnek alapvető szerepe van abban, hogy a gyermekek később tudatos fogyasztókká váljanak, és tudják mérlegelni a döntéseikkel járó kockázatot.

Hangsúlyosabban bekerült a nemzeti alaptantervbe, hogy az iskola nyújtson támogatást a káros szenvedélyek megelőzésében.

Az iskoláknak december 31-ig kell a saját tantervüket az új dokumentumhoz igazítani.

Ugrás vissza Ugrás vissza...