Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország növeli koszovói jelenlétét

Cikk:

Magyarország jövőre várhatóan átveszi egy többnemzeti NATO-zászlóalj vezetését Koszovóban - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter a NATO-tagországok védelmi minisztereinek hollandiai kötetlen találkozóján.

A noordwijki találkozón Szekeres Imre kiemelte, Magyarország kész növelni jelenlétét a főként albánok lakta szerb tartományban.

A koszovói státus megoldásának témájában jelezte, hogy a magyar kormány támogatja a trojka erőfeszítéseit, s azt tartja a legfontosabbnak, hogy a NATO és az Európai Unió egységes legyen ebben a kérdésben. Ugyanakkor világossá tette: tartós rendezés csak úgy érhető el, ha a koszovói státus rendezésével egy időben világos európai perspektívát kínálnak fel Szerbia számára.

Felszólalásában kifejtette azt is, hogy a nemzetközi közösség jelenléte garanciát ad az egész régió biztonságához. A NATO-nak ezért is fel kell készülnie minden lehetséges fejleményre, a státustárgyalások bármilyen kimenetelét követő feladatokra.

Hosszabb lesz az iraki misszió

Szekeres Imre bejelentette azt is: Magyarország vállalja, hogy hat hónappal meghosszabbítja a kiképzések ellenőrzésével Irakban foglalkozó csoport februárban lejáró küldetését. Az eredetileg fél évre vállalt - a miniszter szavai szerint szinte semmivel nem pótolható - feladatot a NATO szerint kiválóan végezték el, ezért a szövetség arra kérte a magyar illetékeseket, hogy az ország vigye azt végig.

Mindezekhez a vállalásokhoz a védelmi tárca élvezi valamennyi parlamenti párt támogatását.

A miniszter ugyancsak bejelentette, hogy pénteken hivatalos látogatást tesz Magyarországon Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter. A megbeszélésen meg kívánja ismerni az orosz fél álláspontját a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos új amerikai ajánlatról, valamint a hagyományos fegyverzetek leszerelésének folyamatáról. Szót váltanak a két tárca együttműködéséről és a haditechnikai együttműködésről is.

Stratégiai együttműködés Moszkvával

Bár most vannak véleménykülönbségek a NATO és Oroszország között, a tárgyalásokon a stratégiai együttműködésre kívánja helyezni a hangsúlyt - emelte ki a magyar miniszter.

A NATO-képességek átalakításáról folytatott eszmecserében Szekeres Imre egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a képességhiányok esetében jó lehetőséget ad a többnemzeti megoldás. Erre jó példának minősítette a C-17-es stratégiai légi szállítási flotta létrehozását, és kifejtette, hogy a flotta állomásoztatásáról szóló döntés elhúzódása hátrányos következményekkel, köztük költségnövekedéssel járhat. Szekeres Imre ezért a fórumon azt kérte, hogy mielőbb hozzák meg a döntést.

Három repülőtér került szóba eddig

A szövetség nyáron engedélyezte, hogy 15 tagállama, köztük Magyarország, közösen legalább 3 nagy amerikai szállítógépet, a Boeing által gyártott C-17-eseket vegyen a katonai légi szállítási kapacitás javítására. Ennek állomásoztatására három repülőtér jött szóba: Magyarországon Pápa, Németországban Ramstein és a romániai Konstanca.

Szekeres Imre megismételte, hogy a feladat ellátására legalkalmasabbnak a magyar repülőteret tartja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...