Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Támogatjuk a horvát, az albán és a macedón NATO-tagságot

Cikk:

Magyarország és Németország támogatja Horvátország, Albánia és Macedónia felvételét a NATO-ba. Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn Berlinben arról is megállapodott német kollégájával, hogy a két ország közösen vállalja egy észak-afganisztáni alakulat felkészítését.

Magyarország és Németország egyaránt támogatja három balkáni állam - Horvátország, Albánia és Macedónia - NATO-felvételét. Erről Szekeres Imre magyar honvédelmi miniszter és német kollégája, Franz Josef Jung állapodott meg hétfőn Berlinben. A magyar miniszter egyebek között a bukaresti NATO-csúcs előkészületeiről, illetve a csúcsértekezleten közösen képviselhető álláspontokról egyeztetett Franz Josef Jung védelmi miniszterrel.

Megállapodás jött létre arról is, hogy kezdeményezik, illetve támogatják mind Bosznia-Hercegovina, mind Montenegró csatlakozását az úgynevezett intenzív párbeszéd folyamatához, amely közbülső állomást jelent a NATO-tagság felé vezető úton. Szerbiával kapcsolatban a magyar és a német miniszter egyetértett abban, hogy fontos megvárni azokat a folyamatokat, amelyek jelenleg a balkáni országban bontakoznak ki. Ugyanakkor mind a NATO-nak, mind az Európai Uniónak Belgrád értésére kell adnia, hogy az ország euroatlanti integrációja reális perspektíva.

Ukrajna és Grúzia is közeledik a NATO-hoz

A két miniszter egyaránt úgy ítélte meg, hogy Ukrajnának és Grúziának a szövetség úgynevezett tagsági akciótervébe (MAP) történő bevonásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A majdani tagság állomását jelentő lépést a közelmúltban néhány NATO-tagállam is kezdeményezte. Német kollégáját Szekeres Imre tájékoztatta a magyar álláspontról, s ezzel összefüggésben arról: nem az a kérdés, hogy a két ország későbbi NATO-csatlakozására sor kerüljön, hanem az, hogy mikor. Ezzel összefüggésben az ütemezés, illetve a megfelelő feltételek biztosítása a fontos - mutatott rá a miniszter. A kérdésben egyébként - az MTI értesülése szerint - Németország hasonló álláspontot vall.

Német-magyar együttműködés Afganisztánban

Szekeres Imre megállapodott német kollégájával arról is, hogy a jövőben magyar katonák Németországba mehetnek fegyveres gyakorlatra, erről magyar parlamenti előterjesztés készül. Megegyeztek abban is, hogy Afganisztán északi tartományaiban a két ország NATO-békefenntartó kontingensei bővítik együttműködésüket. Ennek részeként Magyarország a német féllel együttműködésben vállalja egy étrejövő afgán alakulat felkészítését Baglan tartományban.

Szekeres Imre németországi látogatásán találkozott Gernot Erlerrel, a német külügyminisztérium államminiszterével, majd a Friedrich Ebert Alapítvány szakértői előtt a magyar biztonságpolitikáról tartott előadást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...