Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Horvátország és Albánia meghívást kapott a NATO-ba

Cikk:

Horvátország és Albánia a NATO tagja lehet, Macedóniát viszont csak akkor hívják meg, ha rendezi a Görögországgal fennálló, 1991 óta tartó névvitát. Erről döntöttek Bukarestben a NATO-csúcs résztvevői.

A NATO bukaresti csúcsértekezletének részvevői úgy döntöttek, hogy Horvátország és Albánia meghívást kap a NATO-ba - jelentette be csütörtökön a román fővárosban Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkár. A NATO-tagállamok elismerik Macedóniának az európai értékek és a NATO iránti elkötelezettségét, és sajnálattal vették tudomásul, hogy a Görögországgal folytatott névvitát Macedóniának még nem sikerült rendeznie. Ezért úgy határozott a 26 tagállam állam- és kormányfője, hogy azonnal meghívják Macedóniát is, mihelyt megoldódik a nézeteltérés.

A Nyugat-Balkánra fókuszál a NATO

A résztvevők megállapodtak abban is, hogy  Boszniával és Montenegróval (NATO-csatlakozási törekvéseikkel összhangban) párbeszédet kezdenek pénzügyi, gazdasági és biztonsági kérdésekről. Scheffer szerint ez a határozat azt jelenti, hogy a NATO növelni akarja a Nyugat-Balkán térségének biztonságát. Hozzáfűzte: a tagállamok nyitottak arra, hogy elmélyítsék a Szerbiával folytatott párbeszédet is.

Scheffer üdvözölte az Ukrajna és Grúzia által végrehajtott reformokat. Kijelentette: a két ország is tagja lesz a NATO-nak, ezért intenzív tárgyalásokat kezdenek velük, de a (NATO előszobáját jelentő) tagsági akciótervbe (MAP) csak később vonják be őket. A főtitkár bejelentette, hogy Franciaország és Németország rendezi közösen a következő NATO-csúcsot.

Bush: folytatódni fog a NATO bővítése

Nicolas Sarkozy francia államfő Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón leszögezte: Macedóniának - a meghívásához - nem kell megvárnia a következő NATO-csúcsot. Merkel is hangsúlyozta, hogy ez hamarabb is lehetséges, ha rendeződik a macedón-görög vita. George Bush amerikai elnök a találkozó végén a küldöttségek előtt elmondott beszédében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Macedóniát nem hívták meg meg a NATO tagjának. Leszögezte, hogy az észak-atlanti szövetség bővítése folytatódni fog.

Ugrás vissza Ugrás vissza...