Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NATO-csúcs: fokozott biztonsági intézkedések

Cikk:

Az október 9-10-i budapesti NATO informális védelmi miniszteri találkozó miatt a fővárosban fokozott biztonsági intézkedésekre és ellenőrzésekre, időszakos és átmeneti forgalomkorlátozásokra kell számítani - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

A NATO-találkozón az észak-atlanti szövetség politikai és katonai vezető tisztségviselői, a 26 tagállam és a hamarosan teljes jogú taggá váló két ország, Horvátország és Albánia védelmi miniszterei vesznek részt.

Rajtuk kívül a NATO-val partneri-szövetségesi kapcsolatokat fenntartó, valamint az afganisztáni műveletekben résztvevő országok szakminiszterei is jelen lesznek a rendezvényen, így összesen több mint 40 delegáció és csaknem hétszáz külföldi vendég érkezik Budapestre.

Érdemes elkerülni a Belvárost

A diplomáciai esemény két napján az autósoknak érdemes elkerülniük a Belvárost, elsősorban a Kossuth teret, a XIII. kerületi Bessenyei utcát a Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca között. Ez utóbbit hétfő óta lezárták a forgalom elől, és vasárnap éjfélig nem tudják autóval megközelíteni a környéket.

Csütörtökön lezárják a forgalom elől az Állatkert környékét, és a Pesti alsó rakpartot a Parlamenttől a Közraktár utcáig.

A fentieken kívül a delegációk útvonalán szakaszos lezárásokra is kell majd az utósoknak számítani, ezek elsősorban a Ferihegyi gyorsforgalmi utat, az Üllői utat, az Erzsébet és József körutat, az Andrássy út egy részét és a Roosevelt teret érintik.

Az ország kilencéves NATO-tagsága óta most először rendezik Magyarországon a védelmi miniszteri szintű találkozót. A szövetség első alkalommal tart ilyen magas szintű találkozót az orosz-grúz viszály kezdete óta.

A grúz helyzetet is megvitatják

Az esemény jelentőségét az is növeli, hogy az értekezlethez kapcsolódóan szintén Budapesten lesz az első miniszteri szintű találkozó a NATO-Grúzia Bizottság keretében, ahol a jelenlegi grúz helyzetet vitatják majd meg. A miniszteri találkozón szó lesz a NATO műveleteiről, elsősorban az afganisztáni és koszovói szerepvállalással kapcsolatos kérdésekről, valamint napirenden szerepel a szövetség működési hatékonyságának növelése is. 

A miniszteri találkozó kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön fogadja Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt, valamint ugyanazon a napon megbeszélést folytat Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...