Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:NATO: közös finanszírozást szorgalmaz Szekeres Imre

Cikk:

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint a NATO-tagországoknak közösen kellene finanszírozniuk a gyors reagálású erők (NRF) működését. A magyar honvédelmi miniszter erről Krakkóban, a NATO védelmi minisztereinek értekezletén beszélt.

Át kell térni a közös finanszírozás elvére a NATO gyors reagálású erőinek vonatkozásában - jelentette ki pénteken Szekeres Imre honvédelmi miniszter, miután részt vett Krakkóban a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek értekezletén. A kétnapos értekezlet zárónapján Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és a katonai vezetők ismertették jelentésüket a NATO átalakításáról, hatékonyságának növeléséről. E folyamat egyik központi eleme a NATO gyors reagálású ereje (NRF). Szekeres szerint igazságtalan és visszatartó az egyes tagállamok számára az NRF-ben való részvételt illetően, ha érvényben marad az a mostani elv, hogy az fizeti a költségeket, akinél felmerülnek.

Szóba került a találkozón az a brit javaslat is, hogy hozzanak létre külön egy kisebb létszámú alakulatot az európai tagállamok szárazföldi területének védelmére. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint a szövetség sok tagja kedvezően fogadta az indítványt. Most a NATO katonai erőinek főparancsnokára, John Craddock tábornokra vár a feladat, hogy kidolgozza a részleteket, s júniusban talán meg is születhet a döntés a javaslat sorsáról. Scheffer megerősítette a NATO-nak azt az ígéretét, hogy az orosz tiltakozás ellenére felveszi egy későbbi időpontban tagjai közé Grúziát és Ukrajnát. Felszólította Kijevet a NATO-ba való belépéshez szükséges reformok felgyorsítására. Úgy vélekedett, hogy a pénzügyi és gazdasági válság ellenére is múlhatatlanul szükséges a költséges katonai reformok mielőbbi végrehajtása.

Szekeres Imre azt mondta erről a kérdésről, hogy Magyarország az NRF-en belül tartja elképzelhetőnek egy ilyen, folyamatosan rendelkezésre álló mag elkülönítését. "Nem támogatjuk olyan új gyors reagálású erő létrehozását, amely a már meglévő szerkezeten kívül van" - mondta. "Először a már elhatározott gyors reagálású erőt kell felépíteni, és megfelelően működtetni" - tette hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...